OKUSOJEDCI

Hendrick‘s, Gorica, Italija

Objavljeno 31. avgust 2015 15.00 | Posodobljeno 31. avgust 2015 15.00 | Piše: Okusojedci

Lahkotno in elegantno, a kreativno spajanje sestavin, pri čemer čisti okusi govorijo sami zase.

Chiara Canzoneri kuha že od svojega 13. leta, njena prva ljubezen pa je bila slaščičarstvo. To se odraža na njenih krožnikih – slaščičarji so najpreciznejši kuharji, če imajo še dar za umetniško dekoracijo hrane, pa so njihovi krožniki prava paša za oči. Z izjemnimi sestavinami, to zlasti pri surovih ribah ni enostavno, in prezentacijo sta nas Chiara Canzoneri in sous-chef Valentina De Senibus očarali.

Odločili smo se za ribji meni, ki so ga pospremila predvsem vina iz znanih kleti iz okolice. Komaj dobro smo si oprali usta s proseccom, že je bil na mizi pozdrav iz kuhinje: sardelice na mocareli s črno soljo, brusketa in česnova omaka. Že samo za takšen pozdrav se je izplačalo priti v središče stare Gorice. Preprost, a poln jasnih okusov! Nadaljevali smo s kozicami in škampi s Sicilije s paradižnikovim gaspačem in konfitom. Res sveže in osvežilno! Ombrinin karpačo (to ribo poznamo pod imenom korbel) s kruhovim čipsom in soljo s sipinim črnilom smo pokapali s sokom citrusov, v kozarec pa so nam natočili rumeno rebulo (rebula gialla), Villa Parens. Ta je poudarila svežino krožnika, mandljeva grenkoba v pookusu pa se je ujela z mineralnostjo ribe in citrusnim sokom. Za gurmane, ki ljubijo pristne okuse, je Hendrick's zadetek v polno: nadaljevali smo s svežim lignjem, narezanim na julienne, na jagodičevju z zeleno. Nenavadna, a všečna kombinacija. Zelena je ublažila kislino in sladkost sadja ter dodala pikantnost. Tudi tuna, marinirana v sojini omaki, ki jo je Chiara posula z drobtinami iz pistacije in limone, je prinesla mineralne note, ki smo jih spet ujeli z rumeno rebulo. Poigrali smo se tudi s tremi vrstami oljčnega olja in vsak grižljaj je v ustih izzvenel drugače.

image
hrana, vino: 10
postrežba: 9
cena/kakovost: 10
vtis skupaj: 9,6

Jakobova pokrovača z melancaninim prav nič mastnim čipsom in parmezanovo kremo je bila čista bomba okusov, a pod Chiarino taktirko je krožnik dobil prefinjeno noto. Pokrovača, ki se je kar stopila v ustih, je bila izjemnega okusa, saj ni bila zamrznjena, v kozarec pa so nam natočili malvazijo, 2013, Villa Russiz. Na nos je vino prineslo arome akacije, travniškega cvetja in vinogradniške breskve, v ustih je bilo mehko, zaokroženo, z odtenki grenivke in vinogradniške breskve... Našega navdušenja kar ni bilo konec, a že je sledila trska v prahu sipinega črnila, podloga pa je bila bela polenta. Poln okus je spet lepo dopolnila malvazija. Čeprav smo razmišljali, da je že čas, da si odpnemo gumb na hlačah, nam hrana ni pretirano obtežila želodca. Ko so na mizo prišli ravioli, polnjeni z burrato, z jastogovim ragujem in kozicami ter parmezanovo kremo, se jih nismo branili. Kremoznost svežega sira in pikantnost raguja sta se lepo ujeli s sivim pinotom, 2013, Paolo Venturini. Vino je konkretnim okusom na krožniku dodalo svežino in lahkotnost. Čeprav smo po tej jedi Chiari namignili, da bomo vsak hip omagali, se je odločila, da večera ne gre končati brez brancina. In prav je imela, saj nas je ob popečenih filejih s sladoledom iz oljčnega olja od užitka kar privzdigovalo na stolih. Zraven smo poskusili beli pinot, 2014, iz kleti Fiegl. Sadne arome na nosu so se ponovile v ustih (citrusi, ananas, zeleno jabolko...), precej izražena kislina pa je ta oprala po oljčnem sladoledu. Za konec je Chiara naredila še domači sladoled in ga postregla z borovnicami iz Slovenije.

Chiara pusti čistim okusom, da govorijo sami zase, pri čemer ne zganja pretirane ekstravagance. Krožniki so preprosti, a vrhunsko dodelani. Izvrstne sestavine spaja lahkotno in elegantno, a kreativno. Tudi zato v Hendricksu krožnike najprej pojemo z očmi.

Dobro je vedeti

  • Restavracija Hendrick's
  • Chiara Canzoneri
  • Via Mazzini 6/b, 34170 Gorica, Italija
  • Tel.: +39 0481 53 85 29
  • urnik: Od 12. do 14.30 in od 19. do 22. ure, ob sobotah za kosilo ne delajo, ob nedeljah in ponedeljkih imajo zaprto.
  • degustacijski meni: Od tri do sedem hodov od 26 do 35 evrov, 9 hodov 55 evrov.
  • vinska klet: 50 etiket.
Deli s prijatelji