OCENA

Gostišče Milka, Kranjska Gora

Objavljeno 07. avgust 2017 15.00 | Posodobljeno 07. avgust 2017 15.00 | Piše: Okusojedci

Iskrivo, kreativno, slastno, posebno – to preprosto morate poskusiti.

Pozdrav iz kuhinje: špinačni list, rikota, kaviar, zelišča.

Če ne bi bil Miha Dolinar kuhar, bi verjetno ril po zemlji. Že od nekdaj ga je zanimala narava, poznavanje rastlin, tudi divjih, pa zdaj prepleta s kulinaričnim znanjem. Odštekani kreativec v najboljšem pomenu besede, ki ne stavi le na kakovost, ampak tudi na prijetno atmosfero, bo raje kot široko cesto ubral gamsjo stezico. Stvari, ki jih lahko doseže brez velikega truda, zanj namreč niso izziv. Tudi zato je v Londonu, kjer je iskal službo, začel z ničle, se kalil v restavraciji The Dock in pomagal svojemu vzorniku chefu Martynu Meidu v njegovi restavraciji Ink. Ko je bil Meid na turneji, je celo sam vodil kuhinjo. Neverjetna izkušnja, a ko je izvedel, da se že dlje zaprto gostišče Milka s prekrasnim razgledom na jezero Jasna oddaja v najem, z dekletom Nino Bizjak niti za trenutek nista pomišljala, ampak sta se vrnila v Slovenijo. Pridružil se jima je prijatelj Jan Donoša, o prizadevni mladi trojici pa se je že razširil dober glas.

image
vrsta ponudbe: gostilna
hrana, vino: 10
postrežba: 9
cena/kakovost: 10
vtis skupaj: 9,6

Začeli smo z odlično rose penino Dveri-Pax, ki je s prijetno sadnostjo in kančkom grenkobe odprla apetit. Že pozdrav iz kuhinje, rikota na mladi špinači s kaviarjem iz bohinjske ribogojnice Zupan je nakazal, da chef z neba klati svoje kulinarične zvezde. Medvedov pršut na burati s popečenimi lisičkami in čemaževimi popki, gozdno deteljico, kapucinko, suhimi paradižniki... smo poplaknili z gaspačem. Ta je tako kot burata blažil močan divjačinski okus. Bučna juha s kremo staranega tolminca, ki so jo postregli s kruhom s popečenim briejem in albuminsko skuto, je bila prava mojstrovina pregrešne mlečnosti in polnega okusa. Dotik vina in balzamičnega kisa ji je dodal prijetno svežino. Čudovita rumena rebula Belica, 2016, je bila v juhi, zato smo jo nalili tudi v kozarec. Sadno, osvežilno, a polnega telesa, zelo lepo zbalansirano vino!

image
Še več ocen restavracij in gostiln najdete na našem portalu GostilneGostilne si lahko tudi naložite na svoj pametni telefon, aplikacijo najdete v App Store ali na Google Play.

Počasi kuhan jagenjček, popečen na žaru, z algami in zelenjavo nas je očaral. Mehko meso, v sredini še roza in sočno, je bilo mojstrsko pripravljeno, tako kot kremni krompir s tartufi in sirom. K takšni harmoniji se je prilegel eden najlepših cuveejev – Belica, izbrano belo. Letnik 2011, ki ga je pridelal Zlatko Mavrič, zaznamujejo arome prezrelega sadja, v ustih je svež, a poln medenih not in arom sušenega sadja.

Kar nekateri kuharji prezirajo, Dolinar kuje v zvezde – tudi soma. Poširan pod listi lobode je bil briljanten. Jed s kremasto omako je navdušila s prvovrstnim, natančno pripravljenim ribjim mesom in povezanostjo okusov.

Večerjo sta veličastno zaključili hruška, glazirana z rjavim maslom in medom, z briejem, lešniki in cvetnim prahom, ter čokoladni rjavček s svežim sadjem.
Vse je bilo iskrivo, kreativno, izvirno, posebno. To preprosto morate poskusiti! 

Dobro je vedeti: 

  • Miha Dolinar, Nina Bizjak, Jan Donoša
  • Vršiška cesta 45, 4280 Kranjska Gora
  • Tel: + 386 (0)70 168 566
  • Splet: www.pensionmilka.com, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: Ob sredah od 18. do 23. ure, od četrtka do ponedeljka od 10. do 23. ure. Ob torkih zaprto. Priporočajo rezervacije. Posebnost: pri njih lahko tudi prespite.
  • degustacijski meni: Po dogovoru. Dnevni trihodni meni 20 evrov.
  • vinska klet: 30 etiket.

 

 

Deli s prijatelji