OKUSI SLOVENIJE

Gostilna Šiker, Močna pri Pernici

Objavljeno 02. februar 2015 17.00 | Posodobljeno 02. februar 2015 17.06 | Piše: Okusojedci

Tradicijo in gurmanske užitke s štajerskim pridihom negujejo v koraku s časom.

Mati in hči, Breda in Nataša Cotar.

Filozofija Gostilne Šiker je negovanje spominov in tradicije, a to počno v koraku s časom. Gostilna v osrčju Štajerske, ki je odprta od leta 1870, nas je navdušila. Jedilni list je dvodelen, opaziti je, da so ga skrčili in da stalno ponudbo sezonsko bogatijo. Poudarek je na štajerskih vinih, pohvalijo se tudi s svojim, hišnim vinom.

Kosilo smo začeli z Jazbečevim penečim se teranom in nadaljevali s hladnim hišnim krožnikom. Jelenovi salami in pršutu divjega prašiča so dali svežino sveži sir in skuta s sesekljanimi bučnimi semeni ter redkvice v bučnem olju. Prav skuta je močne okuse krožnika ublažila in jih spojila v šolski primer skladnega krožnika. Tudi jelenov namaz je bil lokalno obarvan, ker častijo bučno olje in semena, so namaz okopali v bučnih semenih. Spet se je pokazalo, da se domače vino najbolje ujame z domačo hrano – belo Šikerjevo vino, zvrst domačih sort, pitno in uglajeno, se je odlično ujelo s predjedjo. Glavni krožnik je bil presenečenje: smuč z domačim skutnim štrukljem, česnovimi kalčki in popečeno zelenjavo je presenetil s svojo sočnostjo. Le od zelenjave bi z lahkoto pogrešili papriko, saj je za elegantnega smuča nekoliko premočna. Poigrali smo se z Verusovim šiponom, 2013, in kernerjem vinarstva Gaube, 2013, in ugotovili, da je šipon zaradi večje aromatike in večjega telesa boljša spremljava za smuča. Na nos je prinesel arome grenivke, hruške, začutili smo tudi herbalnost...

Divjega fazana so pri Šikerju postavili na fantastično omako iz domače šipkove marmelade, mu dodali nekoliko zbit kruhov cmok, v koromač pa naložili koščke jabolka, podušene na maslu, z medom in limono. Poplaknili smo ga z vinom Dveri-Pax, benedict red, 2011 – modra frankinja mu daje pikantnost, modri pinot eleganco, zweigelt barvo. Na nos je prinesel aromo prezrele amarene, borovnice, zrele maline in vonjave mokrega gozda, v ustih je mehko, malo taninasto, a zrelo, zaokroženo. Ta kombinacija krožnika in vina nas je navdušila. Z zadnjimi močmi smo nato zmazali še sestavljeno sladico: Šikerjevo stalnico šarloto, domač sladoled iz jurke, ki je v ustih poskrbel za pravo eksplozijo okusov, kot da bi med zobmi stisnili grozdno jagodo, panakoto z jagodno kašo (svežina jagode je dala mlečnosti panakote potrebno svežino) in sočno domačo biskvitno rezino z vaniljevo kremo in sesekljanimi orehi. Za popotnico smo domov odnesli njihovo domačo marmelado in sirup iz smrekovih vršičkov.

Zaradi tradicionalnih, a domiselnih in elegantnih okusov z lokalnim, štajerskim pridihom vam res ne bo žal, če boste z avtoceste zavili k Šikerju.
 

image
  • Vrsta ponudbe: gostilna
  • hrana, vino:  9
  • postrežba: 9
  • cena/kakovost: 9
  • vtis skupaj: 9

Dobro je vedeti

  • Gostilna Šiker
  • Breda in Nataša Cotar
  • Močna 7, 2231 Pernica
  • Tel.: 02 720 69 21
  • Splet: www.siker.si
  • urnik: Od 11. do 22. ure, ob nedeljah in praznikih od 11. do 19., ob ponedeljkih zaprto.
  • degustacijski meni: Zimski meni s štirimi hodi 14,90 evra, kosilo 9 evrov, degustacijski meni 29,59 evra.
  • vinska klet: 50 vinskih etiket. 
Deli s prijatelji