OKUSI SLOVENIJE

Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče

Objavljeno 19. januar 2015 15.30 | Posodobljeno 19. januar 2015 15.30 | Piše: Okusojedci

Margareta Damjanić dokazuje, da sta hrana in vino njena velika ljubezen.

V Gostilni Pri Kuklju vsak krožnik pripoveduje svojo zgodbo. Tudi o tem, od kod njeno ime, obstaja več razlag, a hiša je najverjetneje dobila ime zaradi strešnega okna ali kukerla. Po drugi razlagi naj bi se mladi gospodar vrnil iz vojne z leseno nogo, ki je pri hoji po gostilniškem prostoru povzročala značilen zvok ali po domače kukljanje. V družinski gostilni, ki nadaljuje tradicijo že od leta 1778, je Margareta Damjanić že šesta generacija, ki se ukvarja z gostinstvom.

Pred leti je gostilno prevzela od svojih staršev in dokazala, da ve, kako se stvarem streže. Prepustili smo se njenemu izboru hrane in vina in pripravila nam je izvrstne kombinacije. Z jedilnikom sledijo letnim časom, z dodatno ponudbo redno bogatijo pristno domačo hrano, pri čemer so tradiciji dodali ščepec sodobnih kulinaričnih prijemov, vsako leto pa se z dnevi dalmatinske kuhinje ozrejo tudi na Jadran, saj Margaretin oče prihaja s Hvara. Začeli smo z zlato penino iz Radgonskih goric, rose, letnik 2004. Zelo sveža in poskočna, a uglajena je na nos prinesla aromo češnje in maline, v ustih se rdeči drobni sadeži ponovijo, v pookusu pa penina prijetno zagreni. Vzbudila nam je apetit, zato smo praznili košarico z domačim pisanim kruhom iz bele, ajdove in koruzne moke oziroma bombetkami iz različnih vrst moke in posipi. Bučna juha z ingverjem in jabolki nas je presenetila s svežino jabolka, ostrino ingverja in sladkostjo buče, okusi pa so se povezali v harmonično celoto.

Medvedov pršut s poprovo hruško je prinesel močne, dimljene okuse, ki jih je penina lepo oprala. Pri Kuklju slovijo po štrukljih, dolenjski, nadevani z jajčnim cvrtjem, in porovo polivko so bili izjemno sočni, blagega, a polnega okusa. Ker jed, v kateri so jajca, potrebuje skrbno izbrano vino, saj jajca na jeziku naredijo film, vino pa postane plehko, z metalnim priokusom, nas je zanimalo, kaj bo Margareta kot izkušena sommelierka nalila v kozarec. Verusov šipon z visoko kislino, 2013, harmoničen, zaokrožen z dolgim pookusom, je bil odlična spremljava štrukljev.

image

vrsta ponudbe: gostilna

 

  • hrana, vino: 9
  • postrežba: 9
  • cena/kakovost: 9
  • vtis skupaj: 9

Svinjska ribica v slanini je imela za spremljavo pečeno jabolko z gorčično omako in ocvrtim žajbljem, v Marofovem zelenem silvancu, 2012, pa smo na nosu našli arome belega popra, kutine in precej herbalnih not. Milo vino se je odlično ujelo s svinjino, prav tako nas je navdušil naslednji Magdalenin izbor. Košutin teliček z brusnicami in gluhimi štruklji iz kuhanega kvašenega testa, po katerih slovijo Pri Kuklju, je pospremila Tilia z modrim pinotom, 2012. Matjaž Lemut je naredil vrhunsko vino s prepoznavnimi, a mehkimi tanini, ki na nos prinese prezrelo borovnico in mokro praprot, v ustih pa poskrbi za eksplozijo okusov. Nismo si še dobro opomogli od tega krožnika, ko je že bil čas za sladico: flambirane slive s slivovoko in lešnikovo zmrzlino ter ajdov štrukelj s skuto in jabolčno čežano je Margareta poparčkala s Steyerjevim dišečim tramincem, 2013, ki je prinesel aromo vrtnic, ličija in zrele grenivke, in spet zadela pravo kombinacijo.

Obisk Gostilne Pri Kuklju toplo priporočamo, pa če greste na hišni telerflajš babice Lojze, odlične štruklje, telečja pražena jetrca z likerjem cassis ali pa s skrbno izbranega jedilnika izberete kaj tretjega. Zavijte tudi v njihovo slaščičarno, kjer pripravljajo domače piškote, potice, zavitke, za pusta je obvezen nakup krofov, diši po sveže pečenem kruhu... Margareta Damjanić je dokazala, da sta hrana in vino njena velika ljubezen. Skrbno bdi nad sestavinami, iz katerih v moderni kuhinji nastajajo krožniki, ko izbira, katera vina bodo našla mesto v kleti, pa jih kupuje z jedilnikom v glavi. Morda so nas prav zato njene kombinacije tako navdušile.

Dobro je vedeti

  • Gostilna 
Pri Kuklju
  • Margareta Damjanić, s. p.
  • Trubarjeva cesta 31, 1315 Velike Lašče
  • Tel.: 01 788 90 98, 031 304 400
  • Splet: www.prikuklju.si
  • urnik: Ponedeljek in torek zaprto, sreda in četrtek od 12. do 20. ure, petek od 12. do 22, soboto odprejo že uro prej, ob nedeljah in praznikih pa vas pričakujejo od 11. do 18.
  • degustacijski meni: Štirje hodi 33 evrov, ponujajo več vrst kosil.
  • vinska klet: 50 etiket. 
Deli s prijatelji