OKUSOJEDCI

Gostilna Grič, Škalce

Objavljeno 14. september 2015 15.00 | Posodobljeno 14. september 2015 15.00 | Piše: Okusojedci

Mladi Andrej Smogavc je v gostilni s prekrasnim razgledom s krožniki podprl vina Zlatega griča.

Vinska klet Zlati grič se zliva s krajino, saj je moderen objekt večinoma vkopan v zemljo, nad njo pa nam je sredi vinogradniškega bisera eno letošnjih lepših presenečenj pripravil komaj 26-letni Andrej Smogavc. V gostilni, ki je v lasti vinske kleti, ta pa jo daje v najem, se s svojimi krožniki priklanja fantastičnemu razgledu in vinu.

Osvežili smo se s konjiško belo penino in rose penino iz modre frankinje (vsa vina, ki smo jih naročili, so iz kleti Zlati grič, na vinski karti pa imajo še nekaj drugih predstavnikov). V obeh se mehurčki lepo iskrijo in tudi v ustih delujeta živahno in mladostno, tako da sta nam zbudili tek.

Iz kuhinje je dišalo po domačem kruhu, ta dan smo okušali polnozrnatega in koruznega. Smogavc je na prvi krožnik pričaral gozd: močne okuse srninega tatarskega biftka je ublažil s svežino malin in malinovim sokom. Poigral se je tudi s hrustljavimi ajdovimi kokicami, všeč nam je bilo, ker je dal v divjačino drobnjak, ki ga je tako kot cvetove kapucink natrgal na pragu gostilne v zeliščnem vrtu. Popečena račja jetra na kremi iz sladkega krompirja so se nam kar topila v ustih, pravo presenečenje skladnosti pa je pripravil z rezinami črnega oreha (preden oreh dozori, ga namočijo v sladkorni sirup in držijo pesti, da ne zavre) in naribano čokolado. Vsi elementi na krožniku so prinesli sladko-grenke utrinke, zraven smo drobili koruzni kruh.

image

Vrsta ponudbe: gostilna

hrana, vino: 8
postrežba: 8
cena/kakovost: 8
vtis skupaj: 8

Ker so bili jurčki zamrznjeni, smo namesto juhe naročili narezek domačih lokalnih dobrot in predli ob jelenovi salami, domači špehovki in budjoli, budjoli divjega prašiča, panceti..., ravno prav zrelem brieju. Slasten krožnik je bil obarvan s kroglicami iz prahu bučnega olja – zanimiva ideja, a večjega vtisa glede okusa na nas niso naredile, zato pa so nam bučna semena in mali paradižniki toliko bolj šli v slast. V kozarec so nam natočili renski rizling, 2012, in s svojo lepo kislino je razgradil močne okuse. S svojo mineralnostjo in malček petrolejskimi notami, ki so zaželene pri renskih rizlingih, je odlično podprl krožnik.

Nadaljevali smo s filejem sulca iz ribogojnice Goričar (le redki ga uporabljajo v kuhinji, čeprav je včasih veljal za kralja naših rek). Odlično meso, za enega člana omizja malček presuho, se je dobro ujelo z grahovo kremo, domiselna priloga iz leče beluga, pora, lisičk, redkvic, boba pa je sulca odpeljala v nove sfere... Poplaknili smo ga s sivim pinotom, 2014, ki je bil krajši čas v kontaktu z jagodnimi kožicami: mehko, zaokroženo vino z dopadljivo kislino, ravno pravšnje za ribji objem.

Še večji aplavz je požel novozelandski jagenjček v porto omaki (na 60 stopinj ga je kuhar počasi kuhal eno uro, nato popekel), zraven pa spekel pito iz muškatne buče. Voljno, nežno rožnato meso, tako polno okusa, da je pošteno vznemirilo brbončice. Svoje je doprinesla še vrhunska modra frankinja, 2012, na nosu bogatih arom zrele robide, griote, rozin..., v ustih pa ena sama svila in žamet. Uravnoteženo in harmonično vino z dolgim pookusom nas je prevzelo, čokoladni mousse z malinovo sredico in malinami pa je s svojo lahkotnostjo in sadno svežino tako navdušil enega od članov omizja, da je kuharju predlagal, naj sladico poimenuje po prsih slavne plesalke Josephine Baker, ki je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja s svojimi provokativnimi nastopi v hipu osvojila Pariz.

Smogavc poišče, kar je naboljše v lokalnem okolju, a ne za vsako ceno, saj je na jedilni list denimo uvrstil meso z Nove Zelandije. S krožniki mojstrsko podpre vina Zlatega griča in o mladeniču, ki je bil v uku tudi pri Marku Pavčniku, bomo zagotovo še slišali.

Dobro je vedeti

  • Gostilna Grič
  • Jakob Furman, s. p.
  • Vodja kuhinje Andrej Smogavc
  • Zlati Grič, d. o. o.
  • Škalce 83, 3210 Slovenske Konjice
  • Tel.: +386 (0)3 758 03 61
  • Splet: www.zlati-gric.si
  • Urnik: Ob ponedeljkih od 10. do 20. ure, od torka do četrtka od 10. do 21. ure, ob petkih in sobotah zaprejo ob 22. uri, ob nedeljah pa ob 19.00.
  • degustacijski meni: Po dogovoru.
  • vinska klet: Hišni vinar je Zlati grič, skupaj z drugimi vini okrog 25 etiket.

 

Deli s prijatelji