ZADREGA

Za pokvarjen hladilnik ste krivi sami

Objavljeno: 01.02.2016 09:00Posodobljeno: 01.02.2016 09:00

S pravilnim shranjevanjem živil lahko delovanje hladilnika znatno podaljšate.

Hladilnik je eden najpomembnejših gospodinjskih aparatov. Če preneha delovati, se lahko pokvari vsa zaloga v njem shranjenih živil, zato je nanj treba paziti in mu s pravilnim hranjenjem vsebine podaljšati rok uporabnosti. Prvi korak k temu pa je izogibanje napaki, ki najpogosteje pripelje do njegove okvare.

Pokrovi so pomembni

Ko v hladilnik pospravljate juho v posodi brez pokrova ali sadje kar na krožniku, znatno pripomorete k njegovi okvari. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da je treba vso hrano v hladilniku pokrivati: tekočine v steklenicah in tetrapakih zaščititi s primernim pokrovom, sire in salame pospravljati v nepredušno zaprte posode, sadje in zelenjavo pa obvezno hraniti v zato namenjenem predalu. Če tega ne boste storili, bo iz njih izhajala vlaga, ki bo preobremenila kompresor hladilnika, ta pa se bo zato pokvaril prej, hladilnik pa bo prenehal delovati. Popravilo ali celo zamenjava tega vitalnega dela naprave nikakor ni poceni postopek, zato bodite pozorni na pravilno shranjevanje živil.

Dodatni nasvet

Ob nepravilno hranjenih živilih je za pretirano vlago v hladilniku krivo tudi pogosto odpiranje njegovih vrat, saj topel zrak uhaja vanj in se v njem kondenzira. Tretji vzrok za okvare pa je slabo tesnjenje vrat. Ta naj bodo vedno dobro zaprta. Preverjajte gumo na njih ter jo, kadar je dotrajana, zamenjajte. Strošek bo nižji, kot če bi morali menjati kompresor ali celo hladilnik.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije