VOŠČILO

Vse najboljše ob dnevu žena

Objavljeno: 08.03.2016 09:40

Naj bo 8. marec lep, prijeten in tisti dan, ko so ženske lahko prav posebej ponosne nase.

  • Fotografija je simbolična.

Danes je 8. marec. Dan, na katerega se vsako leto spomnimo vseh dosežkov v kulturni, politični, ekonomski, znanstveni, družbeni in vseh drugih sferah javnega in zasebnega življenja, ki so jih skozi zgodovino dosegle pripadnice velikokrat neupravičeno poimenovanega nežnejšega spola in za katere se mnogokrat borijo še danes.

Naj si ob tej priložnosti sposodimo misel Harriet Beecher Stowe, ameriške pisateljice in borke za enake pravice vseh, ki je že v 19. stoletju prepoznala pravo moč žensk. »Ženske so resnične arhitektke družbe,« je zapisala in jih tako postavila na pravo mesto že v tedanji patriarhalni družbi.

Drugi časi, druge bitke

Časi so se spremenili. To potrjuje tudi seznam, na katerem so številne dame, ki so se v družbi izkazale za več kot uspešne in dokazujejo, da so ženske od davnega 1917, ko so prvič mednarodno zabeležili Dan žena, veliko dosegle. Med njimi velja omeniti:

Mary Barra, ki na čelu  General Motorsa ustvarja več kot 150 milijard dolarjev prihodkov letno, Mariso Mayer, predsednico Yahooja, Oprah Winfrey, ki je medijsko najvplivnejša ženska na svetu.

Tudi pri nas

Se pa z močnimi ženskami lahko pohvalimo tudi znotraj naših meja, kjer smo lahko ponosni na soustanoviteljico podjetja Bellabeat Uršo Seršen, eno vodilnih v podjetju Simens Medejo Lončar, Vanjo Lombar, generalno direktorico OMV Slovenija, Leo Benedejčič, ki je generalna direktorica Mimovrste.com ter nikakor ne moremo mimo naše najbolj uspešne smučarke vseh časov, Tine Maze.

Vse te in še mnoge druge, ki tako ali drugače zaznamujejo naš čas, pa jih žal nismo omenili dokazujejo, da so ženske še vedno  arhitektke družbe ter da na njih svet stoji. In prav je, da na današnji mednarodni dan žensk vsem tako ali drugače uspešnim pripadnicam močnega spola, zlasti pa našim bralkam zaželimo srečen dan žena.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije