V STRESU

Tudi eksotom je vroče

Objavljeno: 17.07.2017 19:30Posodobljeno: 17.07.2017 19:30

V toplejših mesecih so v stresu prav vse živali, tudi mrzlokrvne v terarijih.

  • Gekon v zagrebškem ZOO – tudi pri tej mali vrsti je poleg temperature pomembna zračna vlaga
  • Kače – tudi madagaskarski drevesni udav – so mrzlokrvna bitja
  • Danes je kraljevi piton najpogostejša vrsta kač v ujetništvu
  • Žabe poleti potrebujejo večji nadzor temperature in vlažnosti

Nikoli jih ne puščajte v avtu na soncu, kajti temperature zelo hitro narastejo, kar ogrozi življenje vsake živali. Nekoliko spuščene šipe ne zadoščajo za zadostno ohladitev vozila. Doma vse leto, zlasti pa poleti, skrbite, da sonce ne sije neposredno na terarij.

Kako ohlajati?

Če se poleti v stanovanju ali hiši preveč segreva, ga premestite v klet ali za najbolj vroče tedne uredite dodaten terarij v kleti ali drugem hladnejšem prostoru. Če vam denarnica omogoča, v prostor s plazilci in dvoživkami namestite klimatsko napravo. V obeh primerih (klet, klima) je treba paziti, da ni prehladno, da zračni tok iz klime ni usmerjen naravnost v živali; delovanje naprave redno nadzorujte. Če teh možnosti nimate, si lahko pomagate tako, da plastenke z zamrznjeno vodo zavijete v brisače (da živali preprečite stik z zamrznjeno površino). Hkrati je treba preprečiti grizenje in žvečenje plastenk.

Pri prilagoditvi temperaturnega območja za eksotičnega hišnega ljubljenčka vedno upoštevamo, iz kakšnega okolja v naravi izvira.

Svetloba, vlaga, voda

Odklopite grelnike in grelne lučke, saj je temperatura prostora že dovolj visoka, delujejo naj samo svetlobne, UV in podobne luči. Če v prostoru povečate zračni tok, je zelo verjetno, da se bo spremenila tudi zračna vlaga, zato z ustreznim merilnikom – higrometrom, merite tudi zračno vlago. Dvoživkam lahko v njihove bazene daste ledene kocke iz uležane vode, v večje bazene pa tudi plastenke z zamrznjeno vodo. Obstajajo posebni hladilniki za vodo, vendar so razmeroma dragi. Pri vodnih organizmih, ki dihajo s škrgami, se je treba zavedati, da voda pri višjih temperaturah vsebuje veliko manj kisika in ga je treba nujno dovajati s prezračevanjem. Poleti morajo živali nujno imeti zagotovljen dostop do vode, ki jo redno menjujemo (tudi večkrat na dan).

Varno na prostem

Za nekatere plazilce je zelo koristno, da nekaj časa preživijo tudi na naravni svetlobi, zato postavimo posebne zunanje terarije. Seveda morajo imeti nekaj sence, v katero se lahko umaknejo, ko jim postane prevroče. Paziti je treba, da je zunanje prebivališče zares zaprto, kajti tujerodne prostoživeče vrste plazilcev ne spadajo v naše okolje. Živali v zunanjih oborah v veliko primerih povečajo svojo delovno temperaturo in postanejo zelo aktivne, na kar je treba računati, ko s posebno ovratnico peljete velikega kuščarja, kot je zeleni legvan, na sprehod, kjer lahko mimogrede spleza na drevo, še preden boste trdno zgrabili za povodec.


Pozimi grejemo, poleti ohlajamo

Vsaka žival za pravilno delovanje potrebuje določeno temperaturno območje; za mrzlokrvne je značilno, da telesne temperature v večini primerov ne morejo uravnavati z notranjimi mehanizmi, ampak je enaka okolju. V zimskih mesecih je zrak v terariju običajno treba ogrevati, poleti pa z različnimi ukrepi preprečiti, da bi se živali pregrele in bi bilo s tem ogroženo njihovo življenje.

Vročinski udar

Znaki, da naša žival trpi za vročinskim udarom, so opotekanje, izguba orientacije v prostoru ali celo izguba zavesti. V primeru suma na tako prizadetost jo je treba čim prej ohladiti, vendar je ne potopite v mrzlo vodo, ampak uporabite mrzle krpe; najprej ohladite okončine, šele nato telo, potem pa obiščite še veterinarja, da živali strokovno pomaga.

Pri prilagoditvi temperaturnega območja za eksotičnega hišnega ljubljenčka je vedno treba upoštevati, iz kakšnega okolja v naravi izvira. Pregretje živali lahko dokaj preprosto preprečimo. Če boste v poletnih mesecih za varstvo svojih živali zaprosili druge ljudi, jih primerno poučite, da bodo tudi oni znali pravilno poskrbeti zanje.

 

 

 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja