PREVENTIVA

Sveča iz kopalnice prežene plesen

Objavljeno: 03.03.2016 09:00Posodobljeno: 03.03.2016 09:00

Plesen se največkrat pojavi med ploščicami.

  • Fotografija je simbolična.

Lepa kuhinja in čista kopalnica sta sanje vsake gospodinje. A prav to sta prostora, kjer je umazanija najpogostejša in trdovratna. Eno od največjih nadlog pomenijo umazane fuge (reže) med ploščicami. Te zaradi vlage najprej izgubijo belino, postanejo rumenkaste in na koncu črne.

Črne nadloge

Krivec za to je plesen oziroma njene spore, ki se zlahka zadržujejo na hrapavih in vlažnih fugah ter se na njih množijo z izjemno hitrostjo. Poleg rednega zračenja, čiščenja in odstranjevanja plesni iz njih vam bo pri tej nadlogi pomagal preprost prijem, s katerim boste težavo preprečili.

Najprej soda, nato sveča

Če se je plesen že pojavila, fuge najprej dodobra očistite. Lahko uporabite belilo ali mešanico jedilne sode in alkoholnega kisa. Obe sestavini zmešajte v gladko, ne preredko pasto, jo nanesite na umazane površine, pustite učinkovati pol ure in jo nato odstranite z odsluženo zobno ščetko. Splaknite in počakajte, da se fuge povsem posušijo.

Nato vzemite običajno belo svečo in jih z njenim voskom dobro natrite. Za še boljši učinek lahko vosek med ploščicami segrejete s sušilnikom za lase. Tvoril bo zaščitni sloj, vlaga drobnih rež ne bo dosegla, plesen pa tako ne bo imela razmer za razmnoževanje.  Kajti kjer ni vlage, tudi plesni ni.

Široka uporabnost

Vaše fuge bodo tako dlje ostale lepe in bele. Sveče v kopalnici torej niso koristne le zaradi romantike, temveč tudi zaradi higiene. Na enak način jih lahko uporabite tudi v kuhinji.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije