NARAVNO

Proti komarjem s česnom in ognjičem

Objavljeno: 19.06.2017 18:00Posodobljeno: 19.06.2017 18:18

Poletne večere nam lahko zagrenijo piki komarjev, sivka z balkona jim smrdi.

Ob poletnih večerih, ko smo le napol odeti v lahka, kratka oblačila, nam bivanje v naravi radi zagrenijo komarji. Ne glede na to, ali smo na sprehodu ob obali ali posedamo na domačem balkonu. Na trgu je vse polno repelentov, ki zagotavljajo bolj ali manj zanesljivo zaščito, a če ne maramo pretiravati s kemijo vprašljive varnosti, poskusimo z naravnimi sredstvi.

Večino najdemo v domači kuhinji, na balkonu ali na vrtu. Komarje odganjajo nekatere rastline, zato jih zasadimo na balkonu ali pred hišo. Ena od njih je sivka, ki komarjem smrdi, človeku pa diši, poleg tega je, zlasti v času cvetenja, tudi privlačna na pogled. Lončnico postavimo na balkon in bo za nekaj let mir.

Komarje odganjata tudi vsestransko uporaben in koristen ognjič ter rožmarin, ki ga bomo svežega uporabljali v kuhinji. Na zeliščnem vrtu najdemo tudi rastline, iz katerih naredimo pripravek, ki bo odganjal nadležni mrčes. Iz bazilike, timijana in mete pripravimo poparek in ga ohlajenega nalijemo v stekleničko z razpršilom ter ga uporabljamo kot repelent. Komarjem zanesljivo smrdijo tudi listi paradižnika. Z njimi se rahlo podrgnemo po goli koži ali nekaj listov zatlačimo v srajčni žep, pa bo ta večer mir pred nadlego.

Tudi zato je dobro gojiti kakšen paradižnik na balkonu. Zelo učinkoviti sredstvo je česen, ki pa ima neprijetne stranske učinke, poleg komarjev namreč utegne odgnati tudi družbo. A če pustimo to vnemar, z njim natrimo kožo ali ga uživajmo, seveda svežega. Podoben učinek ima tudi uživanje močno pikantne hrane, začinjene denimo s čilijem.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja