TURČIJA

Potovanje po Turčiji: ob polnem žaru še zdravo živijo

Objavljeno: 24.01.2016 15:00Posodobljeno: 24.01.2016 15:00

Na potovanju iz Kapadokije do prestolnice Ankare smo spremljali razgibano in presenetljivo skrbno urejeno pokrajino osrednje Anatolije.

  • Mošeja Kocatepe, simbol mesta
  • Mavzolej Antikabir
  • Pogled na Ankaro

Celo vasi kažejo na soliden standard prebivalstva (lične hiše, urejena okolica, vsak košček zemlje je obdelan). Lep kos poti smo se vozili ob slanem jezeru Tuz Gölü, ki je s površino 1500 kvadratnih kilometrov za jezerom Van na skrajnem vzhodu drugo največje v Turčiji. Dolgo je 100 kilometrov, široko 50, globina pa doseže največ dva metra. Spada med najbolj slana jezera na svetu, saj je delež soli v vodi kar 32,9-odstoten. 

Ob jezeru delujejo tri predelovalnice soli, kar 70 odstotkov vse soli Turki pridobijo iz jezera Tuz Gölü. Zaradi zamočvirjenosti, visoke slanosti in seveda plitvosti ni privlačen turistični cilj, kvečjemu za tiste, ki se pridejo sprehodit in nadihat zdravilnega slanega morskega zraka, pa tudi slana voda je zdravilna, in tako je ob bregu zraslo nekaj manjših turističnih krajev. Ob vodi se radi zadržujejo flamingi in velike jate galebov.

Na srečo ima Turčija dobro urejen in poceni javni promet, tako da je potovanje z avtobusi res prijetno. Ob avtocestah imajo lepo urejena postajališča s čistimi sanitarijami, dobro založenimi prodajalnami in restavracijami, povrhu pa so nam ob vsakem postanku še temeljito oprali avtobus, da se je kar bleščal.

Midas je našel sidro

Prestolnica Turčije nas je pričakala v dežju. Lilo je, kot bi se nebo odprlo na več koncih hkrati. Med vožnjo proti središču mesta smo se čudili številnim naseljem vrstnih hišic, ki so kot pisani šopki raznobarvnega cvetja razporejena po okoliških gričih. Očitno gre za eksplozijo novogradenj. Očitno gre tudi za konstantno priseljevanje ljudi s podeželja v velemesto, ki šteje 5,1 milijona prebivalcev. Območje je bilo naseljeno že okrog leta 230 pred našim štetjem. Takratni prebivalci so bili Kelti, ljudstvo Galati. Grški geograf Pavzanias je v 2. stoletju našega štetja ugotavljal, da je naselbina dobila ime Ankara po sidru, ki ga je kralj Midas našel na tem kraju – grško Ancyra.

  • Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete. 
Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije