ONA

Postajamo družba samozadostnih

Objavljeno: 10.02.2015 15:25

Večno nesrečni v ljubezni.

Vrtenje v krogu ali tek na mestu. Tudi tako bi lahko opisali prepogosto norijo, ko ženski tudi po več let klecajo kolena pred povsem neustreznim moškim, ki se zanjo ne zmeni kaj dosti in mu bolj diši druga. Po drugi strani pa lahko ista nesrečnica ves ta čas strašansko privlači podobno izgubljenega posameznika, ki se njej zdi prej zoprn kot simpatičen, zato ga neomajno zavrača. Tri izkušene partnerske terapevte Alenko Berlot KošičekVarjo Kališnik in dr. Zorana Milivojevića smo prosili, naj pomagajo osvetliti pot iz blodnjaka zlomljenih src. Brez določenih metod in meditacij, ki jih izvajaš, po mojih izkušnjah ne gre. Temeljni razlog, zakaj se znajdemo v vrtincu rušilnih ljubezenskih čustev, je, da samih sebe ne poznamo dovolj dobro, in ko se dva ne poznata dovolj dobro, se prej ali slej presenetita,« pravi Varja Kališnik, ki je pred kratkim izdala priročnik Bela v ljubezni, namenjen oblikovanju izpolnjujočega partnerskega odnosa, v katerega naj bi vstopili kot bel list brez travmatične prtljage.

Ni prijetno, grem naprej

»Živimo v času kolektivnih in individualnih izzivov, vse nas vleče k temu, da se začnemo spoznavati. Dogaja se klic nečesa večjega v nas. Nekateri temu rečejo višji jaz, drugi svetloba, tretji duša, in ta notranji klic k sebi je res nekaj popolnega, a naši možgani ga razumejo, da je to človek nasprotnega spola, ki te bo popolnoma sprejel in izpolnil. Ljubil bolj, kot se ljubiš sam,« na temeljno iluzijo opozori Kališnikova in pojasni, zakaj takšna zveza ponavadi ne obstane: »Po prvi zaljubljenosti čez nekaj mesecev se v vsak odnos vrinejo naše sence. Kaj naredi oseba, ki se teh ne zaveda? Reče si, tega nisem iskala, ni prijetno, ter gre naprej. Išče ideal, ki ga ni. Se umakne in je užaljena, ker izbranec ni bil pravi. Razlog kaosa v razmerjih se skriva v seksualni revoluciji pred petdesetimi leti, ko smo ženske začele postajati enakopravne. Posledično smo postale premočne, moški pa prešibki, a pri obojih se v ozadju skriva velik strah, da bi bili prizadeti, zapuščeni, nesprejeti, zavrnjeni. Zato med spoloma ni več tistega pravega magneta, zaradi katerega vztrajaš v odnosu, kadar ni vse imenitno in prijetno.«

Po njenem v ljubezni ženske sicer še vedno bolje čutijo povezavo z moškim, bolj se odprejo in so pripravljene na delo za dober odnos. Pa vendar nekatere nikdar ne spregledajo, so ujete kot pikapolonica v pajkovo mrežo. »Videla sem že na tisoče žensk, ki živijo v preteklih partnerstvih, ne zmorejo narediti koraka naprej,« pove Kališnikova, ki podobno kot znana hrvaška psihologinja Ljubica Uvodić - Vranić ter druge partnerske strokovnjakinje pred njo opaža, da se mnogi, ki žalujejo za neizpolnjeno ljubeznijo, vrtijo v krogu nasprotujočih si čustev – od zanikanja, sprijaznjenja in jeze do obujanja lepih spominov, od koder spet vznikneta bes in razočaranje ter tako naprej.

CELITEN ČLANEK JE OBJAVLJEN V DANAŠNJI ONI. Na voljo pa je tudi našim naročnikom. Vabljeni, da to postanete.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.