ŠKODLJIVO

Pasti za zdravje, skrite v vašem domu

Objavljeno: 25.02.2016 07:00Posodobljeno: 25.02.2016 07:00

Polne omare nezdravih prigrizkov, sadje v hladilniku in telovadne naprave v kleti na vaše zdravje ne vplivajo najbolje.

  • Fotografija je simbolična.

Čeprav se večina res najvarneje in najprijetneje počuti doma, se prav za štirimi stenami skrivajo malenkosti, ki ogrožajo zdravje. Poglejte 10 takšnih, ki na vas prežijo v vašem domu in jih sebi ter svoji družini v prid čim prej odpravite.

V vaših omarah je polno praznih kalorij

»Ne glede na to, ali imate doma sladoled, kekse ali čokolado, že samo dejstvo, da so vam na voljo, vas bo napeljevalo k slabemu načinu prehranjevanja,« pojasnjuje Christine M. Palumbo, prehranska strokovnjakinja iz Chicaga. Zato si zapomnite: najlažji način, da se temu izognete je, da jih sploh nimate.

V spalnici je preveč svetlo

Več raziskav je odkrilo, da je dober spanec povezan z zdravo telesno težo. Najnovejša, objavljena v publikaciji Epidemology je dokazala, da je pri osebah, ki spijo v povsem zatemnjenih sobah, v primerjavi z onimi, ki spijo v svetlih spalnicah, za 21 odstotkov manj možnosti, da bi si nakopale preveč kilogramov.

V spalnici imate elektronske igračke

Ameriška raziskava, ki se je ukvarjala s povezavo med debelostjo pri otrocih in izpostavljenostjo elektronskim napravam (televiziji, računalniku, tablicam), je pokazala, da imajo otroci, ki spijo ob nočni svetlobi televizije ali računalnika, v primerjavi s tistimi, ki teh naprav nimajo v svojih sobah, slabši spanec in na sploh slabše življenjske navade, ki vodijo v debelost.

Napačna velikost in barva krožnikov in skodelic

Velika verjetnost je, da boste z velikega krožnika pojedli več. Raziskava z univerze Cornell je pokazala, da odrasli z velikih krožnikov zaužijejo 44 odstotkov več kalorij kot tisti, ki jedo z manjših. Na isti univerzi so dokazali tudi, da barva krožnikov vpliva na količino zaužitih kalorij: sodelujoči, ki so testenine jedli z belih, so jih pojedli 22 odstotkov več od onih, ki so jih jedli z rdečih. Znanstveniki trdijo, da je treba za manjši tek med barvo jedi in krožnika ustvariti čim večji kontrast.

Sadje se skriva v hladilniku

Če zdrave hrane ni na vidiku, je le malo možnosti, da jo boste zaužili. Sadje naj bo vedno na vidnem mestu.

Imate pretopel dom

Previsoke temperature telo izpostavljajo velikim temperaturnim šokom, ko se iz toplega stanovanja podate na plano, z znižanjem temperature v stanovanju je mogoče zmanjšati tudi maščobno tkivo na trebuhu. Zlasti to velja za prostore, v katerih spite. Temperatura spalnice naj zato ne preseže 18 stopinj Celzija.

Prebuja vas prešibka svetloba

Odrasle osebe, ki jim primanjkuje spanca in jutra začno ob slabi svetlobi, imajo v telesu manj hormona leptina. Ta spodbuja občutek sitosti in preprečuje prenajedanje. Ljudje, ki so takoj zjutraj izpostavljeni močni, če je mogoče dnevni svetlobi, imajo v telesu več leptina ter se lažje uprejo nezdravim prigrizkom. Takoj ko vstanete, torej odgrnite zavese in rolete ali prižgite močno luč v spalnici.

Doma imate preveč televizorjev

Več časa preživite pred TV-zasloni, večja možnost je, da boste postali predebeli. To je znanstveno dokazano. Zato televizor umaknite iz kuhinje, saj vas spodbuja k nezdravim prigrizkom. Tudi v spalnici ta nima česa iskati, saj bo zaradi njega spanec krajši, premalo spanja pa prav tako spodbuja kopičenje kilogramov. En televizor je povsem dovolj, tudi na tem pa ne glejte vsega po vrsti, temveč le tisto, kar vas resnično zanima.

Vaša dnevna soba je preveč udobna

Po napornem dnevu v službi se zleknete v udoben naslonjač in ga do večera ne zapustite. Vseeno je, ali v njem berete, gledate televizijo ali brskate po spletu, znova sedite, to pa ni dobro. Preveč sedenja namreč izjemno škodi zdravju. Raje se zato popoldne podajte na tek ali vsaj sprehod in tako poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje. Ko se boste vrnili domov, vam ne bo žal.

Telovadna oprema leži na dnu omare ali v kleti

Ko uteži, kolebnice, sobna kolesa in podobno umaknete izpred oči, nikoli več ne boste pomislili nanje, zato ne boste več v dobri formi. Imejte jih na vidnem mestu in tako bodo možnosti, da jih boste uporabljali, večje.
 

Povezane vsebine