PASJI PRIJATELJI

Ne smešite svojih ljubljenčkov

Objavljeno: 13.02.2016 18:00Posodobljeno: 13.02.2016 18:00

Kakršno koli oblačenje živali zgolj zaradi zabave je povsem nesmiselno.

Če so psi nekoč imeli svoje naloge in skoraj niso poznali zgolj vloge hišnega ljubljenčka, se je to sčasoma spremenilo. Z izjemo delovnih psov so kosmatinci le še človeku prijetna družba. A prav te lastnike lahko hitro malce zanese in si svoje štirinožne prijatelje poskušajo še bolj približati. Tudi z oblačilci.

Včasih so upravičena

»Nekatere domače živali res potrebujejo oblačila. Če govorimo o psih, ki živijo v stanovanju ali hiši, je treba vedeti, da je sprememba temperature iz ogrevanega stanovanja na nizke zimske ogromna. Ti psi tudi ne menjajo dlake iz poletne v zimsko tako izrazito kot živali, ki ves čas živijo zunaj. To pomeni, da nimajo dovolj podlanke, ki bi jih grela v mrazu. Predvsem so na udaru kratkodlaki psi, pasme brez podlanke, majhni, mladički, starejši in bolni štirinožci. Drugače je, če živali oblačimo, ko to ni potrebno. Zakaj to ljudje počnejo, je težko reči,« na vprašanje, ali živali potrebujejo oblačila, odgovarja Petra Mohar, univ. dipl. biologinja iz Društva za zaščito živali Ljubljana, in dodaja, da je meja med razumnim in nesmiselnim oblačenjem hišnih ljubljenčkov zgolj dobrobit živali. Če to lastnik oblači zato, da bi ji omogočil boljše prenašanje zunanjih vremenskih razmer, je to ne samo sprejemljivo, temveč nujno.

Nepotrebno in nesmiselno

Kakršno koli oblačenje zgolj z namenom zabave pa je povsem nesmiselno. »Živali zelo dobro razumejo norčevanje in posmeh, zato jih človeške reakcije na njihova 'zabavna' oblačila spravljajo v stres in nelagodje. Nekatere to res prenašajo bolje kot druge, a šemljenje naj ostane v domeni ljudi,« pretiravanje označuje Moharjeva, ki ugotavlja, da pri nas za zdaj še ni opaziti smernice šemljenja živali. »Seveda obstajajo posamezniki ali skupine, ki to počnejo, vendar to na srečo še ni pretirano razširjeno. Prepričani pa smo, da bi veliko ljudi to prenehalo delati, če bi vedeli, kako se njihova žival ob tem počuti.« Tako trka na vest lastnikov in vsakršno nepotrebno oblačenje živali odsvetuje, če gre za zaščitna oblačila, pa naj bodo z njimi primerno pokriti problematični deli telesa. Pri psih so to vsekakor sklepi (predvsem rame in kolki), trebušni del in hrbet (zlasti ledveni del). Oblačilo naj se ljubljenčku lepo prilega, da ga varuje tudi pred vetrom, vendar naj ne bo pretesno.

Pri nas le uporabna

Da šemljenju živali v Sloveniji nismo naklonjeni, dokazuje tudi dejstvo, da je na spletu ogromno tujih ponudnikov kostumov, ki naj bi jih kosmatincem nadeli za noč čarovnic, kostumov za pusta pa dejansko ni. Tudi ekipa Čili pasje mode, katere ponudba spletne trgovine obsega oblačila za pse, nam je zaupala, da pustnih kostumov za živali nimajo in da je njihovo glavno poslanstvo prodaja funkcionalnih oblačil, ki varujejo pred mrazom, vlago in umazanijo. Ta so narejena iz materialov, v katerih se psi lahko normalno gibajo in so udobni ter topli, kar je pozimi ključno. Seveda je prisoten tudi estetski element, vendar sta v prvi vrsti pomembna zaščita in udobje psa. Oblačila morajo biti preprosta za vzdrževanje in pralna v pralnem stroju. Priporočajo, da pri pranju ne uporabljamo mehčalca, ki zaradi vonja psa lahko moti.

Naj prevlada razum

Kot že rečeno, pust še ni zakorakal v svet živali. V njihovo korist upamo, da bo tako tudi ostalo in da ne bodo – našemljene v superjunake ali dinozavre – preganjale zime. Prav zato vsem lastnikom polagamo na srce: hišnim ljubljenčkom ni za pustne norčije prav nič mar.