PREMIŠLJENI NAKUPI

Nasveti, s katerimi boste zapravili manj

Objavljeno: 04.03.2016 09:00Posodobljeno: 04.03.2016 09:00

Prepoznajte zvijače trgovcev in prihranite pri nakupih.

  • Fotografija je simbolična.

Kolikokrat se je že zgodilo, da ste se v trgovino odpravili le po eno stvar, vrnili pa ste se s polno vrečko nepotrebnih drobnarij? Verjemite, niste edini, ki so ga prelisičili trgovci. Da bi se vam naslednjič to ne pripetilo, morate najprej prepoznati njihove zvijače.

Razpored polic

V supermarketih so stvari razporejene tako, da so artikli, ki jih ljudje potrebujejo vsak dan, na robovih polic in najdlje od vhoda. Tako jih kupci iščejo dlje in se med tem sprehajajo med policami nepotrebnih izdelkov, ki se jim ne morejo upreti in jih na koncu kupijo, čeprav jih ne potrebujejo. 

To je odgovor na vprašanje, zakaj se morate do kruha, mesa in mleka sprehoditi čez vso trgovino. 

Najdražja živila so vedno razporejena v višini oči povprečno visokega kupca. Tako jih opazite, četudi se vam mudi in jih kupite preprosto zato, ker se vam ne ljubi ali nimate časa iskati cenejših, a nič manj kakovostnih različic.

Otroci so dobri potrošniki

Posebno pozornost trgovci namenjajo izdelkom za otroke, ki so »smiselno« razporejeni na policah v višini njihovih oči in na dosegu njihovih rok.

Triki z vonji

V velikih trgovinah trgovci včasih uporabljajo tudi trik z vonji. Nekateri namreč spodbujajo k impulzivnemu obnašanju in k nakupu proizvodov. Denimo vonj po svežem kruhu, čokoladi, cimetu … Ker imajo ti velik vpliv na našo podzavest, vas bo nos napeljal k polici s čokolado, ki se ji seveda ne boste mogli upreti.

Kako nakupovati pametno?

Nakupovalni seznam. Izognite se vabljivim, a nepotrebnim dobrinam. Doma napišite seznam artiklov po vrstnem redu, kot so zloženi v trgovini, ki jo redno obiskujete. Tako po njej ne boste tavali, ampak boste načrtno hodili od police do police ter z njih jemali samo stvari z nakupovalnega listka. Brez njega torej nikoli po nakupih.

Omejite se. Preden zakorakate v supermarket, na bankomatu dvignite toliko gotovine, kot jo nameravate zapraviti. Tako boste sami sebe omejili bolj, kot če bi plačevali s kartico.

Ne zanašajte se na količinske popuste. Preden kakšno stvar položite v košaro, preverite ceno. Najcenejši izdelki so na spodnjih in zgornjih policah. Izdelki v večjih pakiranjih niso vedno cenejši od tistih v manjših.  

Previdno z otroki. Že pred vstopom v trgovino postavite jasna pravila: manjše otroke vozite v vozičku, da ne bodo imeli dostopa do proizvodov, ki so namenjeni predvsem njim. Zlasti bodite dosledni na blagajnah. Ob njih razporejene sladkarije so prav posebej vabljive. Ko plačujete, otroke zaposlite z zlaganjem nabranih stvari na trak pri blagajni ali v vrečko, v kateri jih boste odnesli domov.

Čim prej usvojite pametne načine nakupovanja in videli boste, da boste na koncu meseca prihranili znaten znesek. 

Povezane vsebine