VELIKA NOČ

Naravna barvila za pirhe

Objavljeno: 18.03.2016 09:00Posodobljeno: 18.03.2016 09:00

Skoraj vse odtenke velikonočnih jajc je mogoče pričarati ob pomoči narave.

Prihaja velika noč, čas, ko bodo na vsaki praznični mizi kraljevali pisani pirhi. Kako jih boste pobarvali letos? Izbira barvil na trgovskih policah je na moč pestra, če pa bi jajca raje odeli v naravne barve, poglejte, kako lahko brez kemije pričarate tako rekoč vse odtenke.

Res je, da ti morda ne bodo tako intenzivni, kot bi bili, če bi jih barvali z umetnimi barvili, a bodo zato nedvomno zdravju prijazni. Ko se jajca posušijo, jih lahko podrgnete z nekaj kapljicami olja ali koščkom slanine in jim tako podarite sijaj. 

Rumena barva: kurkuma in korenje

Kurkuma v kombinaciji s korenjem jajca obarva rumeno. Barvilo iz njiju pripravite tako, da tri jedilne žlice kurkume v prahu in enako količino naribanega korenja pol ure kuhate v treh decilitrih vode, tekočino nato ohladite in precedite. V ohlajeno barvo položite še vroča kuhana jajca in jih pustite namakati 30–60 minut. Če je naravna lupina jajc temnejša ali bi radi izrazitejšo barvo, lahko količini kurkume in korenja povečate.

Rjava ali rdečkasta barva: čebulni olupek

Najbrž najstarejši, najpriljubljenejši in zato tudi najpogostejši naravni način barvanja jajc. V hladno vodo položite čim več čebulnih olupkov. Lahko rjave, še bolje pa rdeče čebule. Dodajte dve žlici kisa in surova jajca ter jih skuhajte. Intenziteta barve bo odvisna od količine olupkov, barve jajc pa tudi od tega, kako dolgo jih boste pustili v vodi. Pred barvanjem lahko jajca okrasite s cvetovi: nanje položite cvetove trobentic, vijolic ali drugih spomladanskih cvetlic, jih zavijte v najlonko in kuhajte v čebulnih olupkih.

Vijoličasta: borovnice ali teran

Skuhajte močan borovničev čaj. V njem 15 minut na majhnem plamenu kuhajte jajca. Še nekaj časa jih pustite v tekočini. Čas namakanja je odvisen od želene barve.

Ali pa jajca skuhajte v teranu in jih v njem pustite, dokler ne dobijo želenega odtenka. Tako pobarvani pirhi se bodo ponašali še z lepo kristalizirano površino.

Modra: rdeče zelje

Rdeče zelje narežite in ga prelijte z vodo. Kuhajte ga pol ure, počakajte en dan in nato precedite. V ohlajenem barvilu še vroča trdo kuhana jajca namakajte vsaj pol ure.

Zelena: koprive

Na srečo že poganjajo koprive in tudi z njimi lahko obarvate pirhe. Naberite koprive, jih drobno nasekljajte in prelijte z vodo. Namakajte jih vsaj štiri ure, nato zavrite in kuhajte pol ure.
Počakajte, da se mešanica ohladi, jo precedite in v njej kuhana jajca pustite vsaj pol ure. Namesto kopriv lahko uporabite tudi špinačo.

Rdeča: rdeča pesa

Zmešajte dva decilitra in pol soka rdeče pese in enako količino vode. V tako pripravljenem barvilu skuhajte jajca. Kuhana pustite v tekočini, dokler ne dobijo želenega odtenka.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije