UMETNOST

Najprej si ogleda hišo, potem stke zavese

Objavljeno: 02.03.2016 18:45

Erna Šuler je mojstrica tkanja, ki dela predvsem stanovanjsko opremo: zAvese, prte, pregrinjala.

STARA CERKEV – Sredi osemdesetih, ko je bilo tkanje moderno, se je s to obrtjo prvič srečala tudi Erna Šuler iz Stare Cerkve pri Kočevju. »Delala sem v računovodstvu, a me to ni zapolnjevalo. Pa mi je prijatelj rekel, naj začnem tkati,« razloži upokojenka, ki ima ta status le kakšno leto.

Potem pa se ji je s statvami odprl popolnoma nov svet različnih materialov in tehnik. Še danes se mojstrica, ki z možem Bojanom tke različne vzorce iz različnih materialov, veseli raznolikosti, ki jo ponuja ta obrt. Slovenska tradicija tkanja, ki je bila nekoč med obrtmi po razširjenosti takoj za lončarstvom, ni tako bogata, razloži: »Pri nas se je tkalo le platno iz konoplje in lanu, ne pa tudi iz bombaža.« Ženske so trle lan in predle, torej pripravile material za tkanje, tkali so moški. Tudi Kočevska, doda, je imela lan, ki so ga sejali, trli, predli in tkali, vendar pa se je tradicija najbolj ohranila v Beli krajini in na Gorenjskem.

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.

 

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.