IZ TUJINE

Mestne kmetije le za belce

Objavljeno: 22.03.2016 17:00Posodobljeno: 22.03.2016 17:00

Proizvodnja hrane v urbanih okoljih je presegla osem odstotkov celotne pridelave. Tehnologija in urbano pridelane dobrine so dostopne le premožnejšim. Največji izziv je v prehranjevalno mrežo vključiti vse.

V mestnih središčih po vsej Evropi se čedalje pogosteje pojavljajo tako imenovane urbane kmetije, ki zagotavljajo pozitivni ekološki moment, vendar še vedno izključujejo ekonomsko šibkejše, zaradi česar je njihov prispevek k ohranjanju vzdržnega prehranskega sistema zanemarljiv.

Mestna kmetija

Leta 2013 je prodaja etično in organsko pridelane hrane ter pijače dosegla 10,7 milijarde evrov, kar je približno 8,5 odstotka vse prodaje hrane. Pridelava hrane, ki se ozira na okolje in uporablja le naravne sestavine, naj bi upravičevala visoko ceno.

In če visoka cena odslikava dejansko ceno proizvodnje hrane, sočasno izključuje skupine s plitkejšimi žepi, kar pomeni, da je ustrezno pridelana hrana rezervirana le za elito. Velik izziv te proizvodne discipline je, kako narediti to hrano dostopno množicam.

»To je pravi izziv, pojasnjuje Kate Hofman, direktorica in soustanoviteljica hidroponskega podjetja iz Londona GrowUp Urban Farms, ki goji ribe, solato in zelišča v zapuščenih mestnih prostorih. Na tovrstni lokaciji je Enota 84, ki je navpična kmetija.

Odprli so jo lansko jesen, vsako leto bo predvidoma pridelala 20 ton listnate zelenjave, kot so solata in zelišča (dovolj za 200.000 porcij solate) in štiri tone rib tilapij. Svoj pridelek prodajajo lokalnim restavracijam in trgovinam.

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.