PERILO

Limona v vlogi belila

Objavljeno: 18.02.2016 09:00Posodobljeno: 18.02.2016 09:00

Namesto s kemičnimi sredstvi belino perilu povrnite na naraven način.

  • Fotografija je simbolična.

Bela oblačila ob pogostih pranjih izgubijo prvotno belino. Rjuhe, brisače in majice dobijo pridih sivine in niso prav nič prijetne na pogled. Težavo lahko res rešijo kemična belila, ki so na voljo na trgovskih policah, lahko pa jo premagate na povsem naravne načine, ki vam bodo zlasti prišli prav pri negi otroških oblačil. Ta je vedno v stiku z nežno in občutljivo kožo, agresivni preparati pa bi na njej lahko izzvali alergije in draženje.

Čudovit limonin sok

Limonin sok ima zlasti v kombinaciji s sončnimi žarki izjemen učinek beljenja. Čeprav morda res ni tako močan, kot so belila, pa je povsem naraven in bo po večjih pranjih zagotovo nekoč belim majčkam in hlačkam povrnil prvotno barvo. Dovolj bo, da kos oblačila namočite v 3,5 litra vode, ki ste ji dodali 100 mililitrov limoninega soka. Počakajte pol ure, oblačilo splaknite in ga nato, ko bo seveda to mogoče, posušite na soncu. Dokler vam sončni žarki niso na uslugo, bo moral zadostovati zgolj sok limone. 

Če je obarvanost trdovratnejša, v velik lonec nalijte vodo, vanj položite perilo in dodajte na rezine narezani dve limoni. Perilo približno eno uro kuhajte na štedilniku in nato splaknite v čisti vodi. Pranje v pralnem stroju ne bo potrebno.

Tudi s pralnim strojem

Sicer pa perilo lahko z limoninim sokom pobelite tudi v pralnem stroju. Način je priporočljiv za večje kose. Limonin sok namesto belila dodajte v dozirno posodico pralnega stroja. Soka naj bo vsaj deciliter. Med pranjem se bo v pralnem stroju pomešal z vročo vodo, iz rjuh in brisač pa bo vso odstranil vso sivino. 

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije