ČISTOČA

Kako čistiti športno opremo

Objavljeno: 21.11.2017 09:00Posodobljeno: 21.11.2017 09:00

Od torbe do copat in modrčka ...

  • Fotografija je simbolična.

Kakor redno perete in vzdržujete športna oblačila, bi morali skrbeti tudi za vso opremo, ki jo uporabljate v telovadnici ali med vadbo doma.

Športna torba

Vanjo po vadbi pospravite športna oblačila, brisačo, čevlje, nogavice, tu je še kakšen prigrizek in zato je lahko pravo leglo bakterij. Preden vanjo namečete preznojena oblačila, jih položite v plastično vrečko. Enako velja tudi za športne copate. Po vsaki vadbi torbo obvezno povsem izpraznite (ne pozabite na žepe, kjer hranite sadje ali čokoladice), jo prezračite in posušite. Vsaj enkrat na mesec jo na primerni temperaturi operite v pralnem stroju. Če tega material ne dopušča, jo očistite s spužvasto gobico, na katero ste kanili nekaj detergenta za pranje perila in vode, jo splaknite in posušite. Med posamičnimi pranji njeno notranjost večkrat obrišite z robčki za dezinfekcijo.

Pri vzdrževanju športne torbe ali nahrbtnika si lahko pomagate še na en način: v plastenki z razpršilom zmešajte destilirano vodo z nekaj kapljicami eteričnega olja mete (lahko evkalipta, limonske trave) sivke in čajevca. Notranjost torbe poškropite in jo dobro posušite na zraku.

Čistite tudi podlogo za vadbo

Pred znojem, ki nanjo kaplja med jogo ali drugo vadbo, jo zavarujte tako, da nanjo položite brisačo. Po vsaki vadbi jo obrišite s krpo, ki ste jo namočili v mešanico tople vode in belega kisa v razmerju ena proti tri, ter ji dodali nekaj kapljic blagega detergenta.
Nato jo pobrišite s suho krpo ali čisto brisačo ter pustite, da se dobro posuši.

Posoda za pijačo

Ker v posodi (plastenki, steklenici, termovki, bidonu ipd.) vsak dan nosite pijačo, jo vsaj enkrat na teden napolnite z vročo vodo, ki ste ji dodali nekaj žlic jedilne sode. Počakajte uro ali dve, notranjost zdrgnite s ščetko za steklenice in jo dobro splaknite. Temeljito zdrgnite tudi čep. Če sode nimate, si lahko pomagate tudi z alkoholnim kisom: do petine z njim napolnite posodo, dodajte vodo in pustite čez noč. Zjutraj embalažo dobro splaknite.

Dišeče žogice za športne copate

Starim nogavicam odrežite stopala in jih napolnite s šestimi žlicami jedilne sode, dodajte ji 20 do 30 kapljic eteričnega olja sivke. Tako napolnjene nogavice na vrhu dobro zaprite z elastiko in jih postavite v copate in tam pustite čez noč. Soda bo nase vpila vso vlago in neprijetne vonje, eterično olje pa bo obutev prijetno odišavilo.

Drobni pripomočki

Razne napravice in druge pripomočke, ki vam pomagajo do forme: držalo za telefon, ki ga namestite na roko, športne ure, ki merijo vaš utrip in druge telesne funkcije, slušalke in podobno očistite z vato, ki ste jo pomočili v alkohol. Tudi ušesni vosek iz slušalk očistite s krpo, namočeno v 70-odstotni alkohol.

Za sveže nogavice in športni modrček

Nogavice, ki so izgubile belino, pred pranjem v pralnem stroju prekuhajte v vodi, ki ste ji dodali rezine limone, modrček pa lahko operete kar med prhanjem. Namilite za gelom za prhanje, splaknite in posušite. Tako bo vedno čist, svež in ne bo izgubil svoje oblike.
 

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja