KONEC DILEME

Je učinkovitejše strojno ali ročno pomivanje posode?

Objavljeno: 12.01.2016 09:00Posodobljeno: 12.01.2016 09:00

Strokovnjaki iz švedske zveze za varovanje potrošnikov so dokazali, da v tekmi med ročnim in strojnim pomivanjem posode zmaga stroj.

  • Fotografija je simbolična.

Še pred nekaj leti je bil pomivalni stroj za mnoge nepotreben luksuz, danes pa ga ima v svoji kuhinji večina gospodinjstev. Tisti, ki z njegovo pomočjo skrbijo za čisto posodo, so prepričani, da je varčnejši in učinkovitejši od ročnega pomivanja. Na drugi strani pa so še vedno takšni, ki prisegajo, da lahko prihrani le čas, ker lahko tedaj, ko stroj pomiva, počno nekaj drugega.

Kot navaja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), so se prav zato njihovi švedski kolegi odločili za vedno rešiti dilemo, ali je res pomivalni stroj varčnejši in učinkovitejši od ročnega pomivanja posode, zlasti pa preveriti navedbe proizvajalcev te naprave o varčnem pomivanju posode. In kaj so dognali?

Roke ali stroj?

Posodo so v laboratoriju pripravili po enakem postopku, kot ga uporabljajo proizvajalci pri testiranju pomivalnih strojev. Skupaj so pripravili 12 pogrinjkov umazane posode. Prav toliko je zmore oprati pravilno napolnjen pomivalni stroj. Na posodi so bili tudi zelo trdovratni madeži, denimo prismojene vroče čokolade, v pečici zapečenega mesa, ostanki kave v skodelicah, ostanki vročega mleka v kozarcih, ostanki kosmičev, špinače, jajc na krožnikih ipd.

Enako število na enak način umazanih pogrinjkov je čakalo tudi tri pare pridnih rok. Trije potrošniki so bili namreč povabljeni v laboratorij, kjer so se lahko lotili pomivanja tako, kot so navajeni doma.

In zmagovalec je ...

S pomočjo štoparice in merilnikov porabe vode ter energije so strokovnjaki merili, koliko časa so sodelujoči potrebovali za pomivanje ter koliko vode in energije so porabili ljudje, koliko pa stroj. Na koncu so pod posebno lučjo ocenjevali še čistočo posode in koliko kapljic oziroma njihovih ostankov je bilo še vidnih po končanem sušenju oziroma brisanju.

Rezultati so pokazali, da potrebuje človek za enako količino posode štirikrat več vode kot stroj in porabi skoraj 30 odstotkov več električne energije. Je pa pri delu hitrejši, saj so vsi preizkuševalci kljub zamudnemu drgnjenju končali delo v manj kot eni uri, stroj pa je potreboval 15 minut več kot dve uri. Programi sodobnih strojev prav zaradi majhne porabe energije in vode trajajo dalj časa, a večine to ne moti, saj lahko med tem počnejo kaj drugega.

Kaj pa čistoča?

Stroj posodo zelo dobro pomije. Je čista, sijoča in brez kapljic, le s kosi res zapackane posode je bilo nekaj težav. Še največ težav je imel stroj z ostanki mleka in zasušene smetane na kozarcih. Ročno pomivanje je torej pri odstranjevanju dobro vidnih trdovratnih ostankov uspešnejše, sicer pa zaostaja za učinkovitostjo stroja.

Ročno pomita posoda se na splošno težko kosa s posodo, pomito v stroju. Kljub pridnim rokam je težko doseči, da bi ročno pomita posoda bila brezhibno čista. Zmagal je torej stroj.

In za konec

V zadnjih 20 letih se je poraba energije pri pomivalnih strojih močno zmanjšala (za okoli 30 odstotkov), poraba vode pa se je celo razpolovila: povprečen stroj porabi okoli 10 litrov vode, za ročno pomivanje enake količine posode potrebujemo od 40 do 60 litrov vode. Razlika je torej res velikanska.
 

Povezane vsebine