DOLOČENO

V zibelko položene lastnosti

Objavljeno: 25.02.2016 16:00Posodobljeno: 25.02.2016 16:00

So stvari, ki so vam dane z rojstvom in nanje skoraj ne morete vplivati.

  • Fotografija je simbolična.

Običajno skušamo s horoskopom opredeliti značilnosti, lastnosti, način obnašanja, celo videz in naklonjenost ljudem ali stvarem. Tokrat bomo pogledali, kaj je vsakomur v zibelko položeno mimo zvezd in kaj nekoga opredeljuje, ne da bi na to lahko vplival.

Porodna teža

Če ste ob rojstvu tehtali več kot štiri ali manj kot dva in pol kilograma je večja verjetnost, da boste v srednjem življenjskem obdobju imeli težave s sluhom, vidom ali da vas bodo pestile motnje zaznavanja, so s pomočjo 400.000 prostovoljcev dokazali britanski strokovnjaki z univerze Manchester. Ti so ugotovili, da do tega pri premajhni porodni teži pride zaradi pomanjkanja hranljivih snovi v predporodnem obdobju, pri preveliki pa zaradi abnormalne rasti, ki vpliva na nepravilen razvoj centrov zaznav v možganih.

Starost mame

Ženske, ki so jih rodile matere, starejše od 35 let, so pogosteje v stresu. Pri njih je prav tako večje verjetnost depresije v primerjavi s tistimi, katerih matere pri porodu še niso štele 30 let, so zapisali v publikaciji American Psychology Association. Odnos mati : otrok trpi zaradi prevelike starostne razlike, je bolj napet ter izzove več stresa. Starejše matere imajo prav tako pogosto zdravstvene težave tedaj, ko so njihovi otroci še manjši, kar na duševnosti otrok pusti posledice. Zanimivo pri tem je, da so omenjeni vpliv strokovnjaki zaznali le pri ženskih otrocih.

Če ste prvorojeni

Večja verjetnost je, da boste imeli prekomerno težo, so dokazali švedski strokovnjaki s pomočjo 13.000 parov sester, ki so jih spremljali kar 18 let. Prvorojene so v 29 odstotkih tehtale preveč in so bile v povprečju za 40 odstotkov težje od mlajših sester. Pri prvorojenih moških je podobno. Strokovnjaki na žalost ne vedo, zakaj so starejši otroci težji od mlajših, so pa dokazali še, da je pri prvorojencih več možnosti za zdravstvene težave, kot sta sladkorna bolezen in visok krvni tlak.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije