BARVNA TERAPIJA

Obarvajte spalnico za srečo

Objavljeno: 17.07.2017 16:45Posodobljeno: 17.07.2017 16:45

V modri barvi boste bolje spali, rumena daje občutek ugodja.

  • Ni vseeno, v katerih barvah spite

Študija angleške hotelske verige je pokazala, da lahko določeni barvni odtenki spodbujajo ali ovirajo spanje, povzročajo nočne more in tudi sicer vplivajo na življenje.

Modra: Če je spalnica modra, boste bolje spali. Receptorji v očeh – iste celice, ki možganom narekujejo dnevno-nočni ritem – so najbolj občutljivi za modro barvo, pravi Chris Idzikowski iz edinburškega centra za spanje. Modro povezujemo z umirjenostjo, znižuje krvni tlak in umirja srčni utrip. Pol ljudi iz raziskave z modrimi spalnicami naj bi se poleg tega zbudilo srečnih.

Rumena: Druga najboljša barva spalnice! Sončni toni spodbujajo živčni sistem in sprostitev, poleg tega nas navdajajo z občutkom udobja.

Zelena: Tretja najprimernejša barva spalnice. Kar 22 odstotkov vprašanih se je v njej zbudilo optimističnih in pozitivnih.

Srebrna: Razkošne spalnice v kovinskih tonih prinašajo nepričakovani stranski učinek. Vsak peti vprašani je dejal, da si v njih želi telovaditi, saj ga spominja na fitnes.

Oranžna: Prinaša toplino in sproščenost ter celo olajša prebavo. Mišice v oranžni spalnici so manj zategnjene, zato boste bolje spali.

Vijolična: Ljudje v vijoličnih spalnicah se najmanj spočijejo in najmanj spijo. Barva namreč spodbuja um, zato se je po napornem dnevu v njej teže odklopiti. Poleg tega spodbuja žive sanje in nočne more.

Rjava: Poročali so, da se ob njej počutijo osamljene in nemirne. Izjema je svetla rjava – pari, ki spijo v spalnici s pohištvom barve karamele, trikrat pogosteje seksajo.

Siva: Ni dobra izbira. Ljudje so v sivih spalnicah največ nakupovali po spletu v urah, ko bi morali spati.

Rdeča: Rdeča spalnica je največja uničevalka romantike. Pari so v njej seksali le enkrat na teden.

Bela: Če ste deloholik, to ni prava barva za vas, saj boste tako menda kar trikrat na teden nesli delo v posteljo. 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja