HRABRO

Vojaki iz snega rešili novorojenčka

Objavljeno: 17.02.2012 15:00Posodobljeno: 17.02.2012 15:07

Helikopterska posadka Slovenske vojske na humanitarni misiji v zasneženi Črni gori.

PODGORICA – Drugi dan po prihodu slovenskih reševalcev in ekipe helikopterja bell 412 v Črno goro je za našimi fanti že nekaj uspešnih reševalnih akcij. Še posebno je odmevala novica, da je helikopter Slovenske vojske iz bolnišnice v Beranu, ki je zaradi snežnih zametov odrezana od sveta, na varno prepeljal dva bolnika in dva dni starega dojenčka.

Kot je dejala Ljilja Vuković, direktorica splošne bolnišnice v Beranu, se je zdravstveno stanje novorojenčka kljub trudu osebja nenadoma poslabšalo in potreben je bil nujni prevoz v klinični center v Podgorico, ki so ga lahko dovolj hitro opravili le s helikopterjem.

Naši piloti so na zahtevo tamkajšnjega kriznega štaba iz vasi Strug v občini Šavnik evakuirali tudi obolelega mladeniča; v zelo neugodnih vremenskih razmerah so se izkazali vaščani, ki so pripravili prostor za pristanek, piloti pa so tja prepeljali medicinsko ekipo za nujne primere in pripadnike zračne baze vojske Črne gore, ki je sodelovala pri njegovi evakuaciji. Po dvajsetminutnem poletu so mladeniča že lahko oskrbeli zdravniki iz kliničnega centra.

Balkanski zračni most

Za ekipo, ki jo je vodil slovenski pilot Aleš Ledinek, pa se delo še ni končalo, saj je dostavljala pomoč prebivalcem vasi, odrezanih od sveta, na območju občin Beranje in Andrijevica. Ledinek nam je sporočil, da jim je vreme za zdaj naklonjeno.

Slovenci so takoj po torkovem prihodu v Črno goro začeli delati, na težko dostopno območje so prepeljali ekipo za popravilo električnih drogov.

Helikopter bell 412 je skupaj z grško superpumo in gazelami ter drugimi iz Črne gore del zračnega mosta, ki s hrano, zdravili in drugimi potrebščinami oskrbuje ogroženo prebivalstvo na severu države.

Ali se bo ekipa danes vrnila domov, kakor je bilo načrtovano, še ne vemo, saj so razmere v tej balkanski državi izredne ter je pomoč več kot dobrodošla.

Naša ekipa v Črni gori

Reševalci Janez Brojan (GRS Mojstrana), Aleš Robič (GRS Kranjska Gora), Jure Jeršin (GRS Rateče) in pilota Aleš Ledinek ter Tilen Berger, kopilota Simon Jaksetič in Igor Šiftar ter tehnika letalca Primož Skočir in Boštjan Benedičič.