MREŽA

VIDEO: Kako se na Hrvaškem sklene posel ponarejanja dokumentov

Objavljeno: 26.03.2012 19:20Posodobljeno: 26.03.2012 19:25

Hrvaška mreža je dokumente ponaredila med drugimi tudi za Darka Šarića, Milorada 'Legijo' Ulemeka in celo za Anteja Gotovino.

ZAGREB – Sosednjo Hrvaško je stresla novica, da je policija razbila dobro organizirano mrežo ponarejevalcev dokumentov, ki so visokokalibrskim mafijcem za dober denar prodajali potne liste in osebne izkaznice Republike Hrvaške.

Po pisanju časopisa Jutarnji list je s takšnim ponarejenim dokumentov zbežal tudi zloglasni balkanski narkošef Darko Šarić. A on vsekakor ni bil edini, sumi se, da so za mafijce ponaredili od 60 do 100 dokumentov.

Dolg seznam mafijcev

Leta 2006 so po 16 letih bega v Madridu ujeli Veselina Vukotića Veska, pri njem so našli ponarejeni potni list na ime Ludvig Bulič. Šarić je uporabljal lažni potni list in osebno izkaznico, ki jo je izdalo veleposlaništvo Republike Hrvaške v BiH. Član zemunskega klana Sretko Kalinić je svojo ponarejeno osebno prevzel kar na okencu policijske postaje na ime Drago Cesar – ponarejeni potni list na ime Milivoj Mandić pa je za 26.000 evrov 'kupil' prav tako na hrvaškem veleposlaništvu v BiH.

Njemu naj bi dokumente pomagal pridobiti Cvetko Simić, ki je zelo verjetno sodeloval po celotni balkanski regiji.

Mostarski kontingent

Lažne dokumente so imeli še Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Andrija Drašković, Hrvoje Petrač, Ico Mateković. Ante Gotovina je bežal pod imenom Kristijan Horvat in imel še lažno identiteto že preminulega Stjepana Seničića.

Povezane vsebine

SDV ponarejal dokumente za kriminalce?

Božidar Spasić, bivši šef oddelka za akcije v tujini v službi SDV, je za portal Jutarnji list dejal, da je SDV sam izdeloval ponarejene dokumente za številne kriminalce v nekdanji Jugoslaviji in jim s tem olajšal beg v tujino. Ko so si z umazanimi posli nabrali denar, so se vrnili nazaj v domovino – konkretno v Beograd – in ga tam na veliko zapravljali. Tako na ozemlju SFRJ takrat sploh niso imeli potrebe kršiti zakonov, saj so to počeli zunaj meja nekdanje republike.

Ponarejevalci v priporu

Trgovci s hrvaškimi dokumenti so zdaj za rešetkami: organizator Zvonko Šendulović (58), osiješka policista Bruno Margaretić in Zoran Rudnički ter uslužbenec hrvaškega veleposlaništva v Tuzli Marijan Dominković.

Preiskovalna sodnica, ki jim je tudi dosodila en mesec preiskovalnega pripora, je že določila jamščino: za 'možgane' operacije Šendulovića en milijon kun (okoli 133.000 evrov), preostali pa morajo plačati po 750.000 kun (slabih 100 tisočakov evrov).

Neuradno je znano, da so vsi aretirani pristali na sodelovanje s preiskovalci in da so že priznali svoje vloge v verigi ponarejanja dokumentov.

Kako je potekalo ponarejanje ...

Operacija je potekala nekako tako, da sta dva policista iz Osijeka pridobivala podatke o osebah, ki si na Hrvaškem niso izdelale potnih listov. S temi podatki so s pomočjo 'terenskega operativca' Darka Gojića (ki je še vedno na begu) dobili njihove rojstne liste in državljanstva.

Vodja operacije Šendulović je od zainteresiranih strank na začetku pobral polovico dogovorjene cene, ki se je gibala med 10.000 in 50.000 evri po dokumentu, odvisno seveda od hitrosti izdajanja dokumenta. S fotografijami kriminalcev in ukradenimi državljanstvi so tako najprej izdelali osebne izkaznice, potem pa še potne liste.