SAMOMORILSKI NAPAD

Udar v srcu Evrope: število mrtvih narašča, ranjen tudi Slovenec

Objavljeno: 22.03.2016 10:33Posodobljeno: 22.03.2016 14:25

Šlo naj bi za samomorilski napad. Med ranjenimi je tudi slovenski diplomat, je potrdil MZZ.

BRUSELJ – V današnjih eksplozijah na bruseljskem letališču Zaventem in na postaji podzemne železnice v bližini ustanov EU je umrlo najmanj 27 ljudi, ranjenih pa naj bi bilo prek 130 ljudi, poročajo tuji mediji. Sicer pa so belgijske oblasti že potrdile, da je šlo za samomorilski napad.

Eksploziji na glavnem bruseljskem letališču sta odjeknili kmalu po 8. uri v hali za odhode, poročanje medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa. Po neuradnih podatkih je na letališču najmanj 13 žrtev in 81 ranjenih, a številke še niso uradne.

Stavbo letališča so po eksplozijah izpraznili, vse polete odpovedali, potnike pa pozvali, naj ne prihajajo na območje letališča. Trenutno velja, da letališče ostaja zaprto do 6. ure zjutraj v sredo.

Iz središča Bruslja so kasneje poročali o še eni eksploziji, po zadnjih podatkih pa so zgodaj popoldne razstrelili sumljiv zavoj. Po poročanju belgijskih medijev naj bi šlo za tretjo eksplozivno napravo. Na območju Ixelles v Bruslju pa je po poročanju belgijske televizije policija razstrelila sumljivo vozilo.

Medtem so že potrdili, da je šlo v Bruslju za teroristične napade.


Več o napadih v Bruslju:

Po navedbah prič je eksploziji sprožil najmanj en samomorilski napadalec, poroča televizija VRT. Za belgijsko tiskovno agencijo Belga so priče povedale, da sta eksploziji odjeknili ena za drugo. Tik pred tem naj bi bilo slišati strele in vzklike v arabskem jeziku.

Fotografije na spletnih omrežjih prikazujejo razbita okna, razbitine iz podrte strehe ter okrvavljene posameznike zunaj in znotraj stavbe letališča. Iz stavbe se dviguje dim.

Ranjen slovenski diplomat

V eni od eksplozij v Bruslju je bil danes ranjen slovenski diplomat, so potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu. Odpeljali so ga v bolnišnico. Več na ministrstvu niso mogli povedati, dodatne informacije še zbirajo.

V Bruslju obstal javni potniški promet

Medtem so po eksplozijah na letališču in podzemni železnici poleg prometa podzemne železnice zaustavili tudi ves tramvajski, avtobusni in železniški promet, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Belgijski krizni center je prebivalce Bruslja pozval, naj ostanejo, kjer so.

»Avtobusi, tramvaji in podzemna železnica so zaprti,« je na twitterju objavil bruseljski prevoznik za javni potniški promet Stib. Z bruseljskega tožilstva so posebej sporočili, da so v Bruslju zaprte večje železniške postaje.