ČELNO TRČENJE NA TIRIH

FOTO in VIDEO: Posnetki iz zraka razkrivajo razsežnost tragedije

Objavljeno: 09.02.2016 13:27Posodobljeno: 09.02.2016 19:52

Reševalci na robu svojih zmožnosti v razbitinah dveh potniških vlakov iščejo preživele in morebitne mrtve. Smrtni davek je vse višji, vzrok trčenja še neznanka.

  • Pogled na razdejanje iz zraka.
  • Pogled na razdejanje iz zraka.
  • Še vedno iščejo preživele.
  • Na kraj nesreče sta prišla tudi prometni minister Alexander Dobrindt in bavarski notranji minister Joachim Herrmann.

MÜNCHEN – V hudem čelnem trčenju dveh potniških vlakov na Bavarskem v bližini Bad Aiblinga je umrlo najmanj deset ljudi, je policija potrdila za nemški časnik Bild. Naj spomnimo: prva poročila o jutranji nesreči na tirih so govorila o dveh smrtnih žrtvah, številka pa se je višala iz ure v uro.

Okoli 80 ljudi je bilo po zadnjih podatkih poškodovanih, od tega 18 huje in 63 lažje. Med mrtvimi sta po poročanju bavarskega radia obe strojevodji in dva sprevodnika.

Po do zdaj znanih podatkih sta se med Holzkirchnom in Rosenheimom na istem tiru znašla dva vlaka in čelno trčila. Zaradi sile trčenja se je nekaj vagonov iztirilo. Policija še ni razjasnila okoliščin nesreče, tako da še ni jasno, ali je za tragedijo kriv človeški dejavnik ali je šlo za tehnično napako.

Reševalne službe delajo na robu svojih zmogljivosti. Ena od reševalk, 31-letna Julia Briemann, je za Bild šokirano dejala: »Česa tako groznega še nisem videla. Nihče od nas ni.«

Bosta skrivnost razkrili najdeni črni skrinjici?

Na kraju tragedije je sodelovalo okoli 500 pripadnikov reševalnih ekip, ki se jim je na tiskovni konferenci zahvalil tudi minister za promet Alexander Dobrindt. Povedal je, da so na kraju našli dve črni skrinjici od treh, ki bosta morda razkrili vzrok nesreče. Železnica je namreč opremljena z avtomatskim sistemom, ki naj bi preprečeval trčenja. Če bi se na istem tiru znašla dva vlaka, naj bi sistem to zaznal in samodejno zmanjšal hitrost vlaka. To pa se v tem primeru ni zgodilo. 

Odstranjevanja razbitin, za kar bodo potrebni težki stroji, naj bi se lotili šele v sredo.

Povezane vsebine