OGNJENA STIHIJA

Dalmacija še gori, aktivirana tudi vojska

Objavljeno: 17.07.2017 22:15Posodobljeno: 17.07.2017 22:29

Zaradi burje še niso pogasili požarov, ki so izbruhnili v nedeljo.

  • Foto: twitter

SPLIT Zaradi burje še niso pogasili požarov, ki so izbruhnili v nedeljo v Dalmaciji, medtem pa je minulo noč dodatno zagorelo tudi na drugih koncih obale. Ponoči so gasilci pohiteli v kraj Tugare pri Omišu, od koder se je požar začel širiti proti Splitu, kjer je že dosegel vzhodna predmestja, poročajo hrvaški mediji.

Požar poskuša zajeziti več kot 100 gasilcev z 32 vozili. Požar se je že razširil skoraj do Žrnovnice. Popoldne so na pomoč gasilcem prispeli tudi vojaki, na poti pa so še gasilci iz notranjosti Hrvaške. Končno so vzletela tudi letala za gašenje, saj se je veter dovolj umiril. Gasilci imajo na tem območju težave s pomanjkanjem vode in potrebno opremo. Slišati pa je tudi eksplozije, najverjetneje min.

V bližini Sitna Gornjega gasilci branijo vsako hišo, podobno je v Tugarah, kjer pa se je ogenj že umaknil od hiš, vendar se lahko smer vetra še spremeni, je dejal poveljnik gasilcev splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina.

Požar je na tem območju zajel površino 10 km2 ter se še vedno širi proti Splitu. Celotno območje je zajeto v gost temen dim. Zaradi požara so morali izključiti lokalni daljnovod.

Zvečer je ogenj dosegel tudi splitsko odlagališče odpadkov Karepovac

Ker se oblasti bojijo, da bi se utegnil požar hitro razširiti na bližnje naselje Kamen, so tja poslali vojsko, ki bo poskušala preprečiti širjenje požara. S tega področja so poročali tudi o smrtni žrtvi, neki 65-letnik je umrl zaradi kapi, je sporočil notranji minister Davor Božinović, ki je obiskal Žrnovnico.

V Žrnovnici je tudi obrambni minister Damir Krstičević, ki se je zahvalil vsem lokalnim prebivalcem in gasilcem, ki se trudijo po svojih najboljših močeh. Po njegovem so razmere pod nadzorom, tudi raketno oporišče v Žrnovnici je na varnem in ni ogroženo.

Požar se širi tudi po Splitu

Ogenj, ki se zaradi močne burje širi po Dalmaciji, je dosegel tudi Split. Širi se po mestu in je zajel nekatere stanovanjske četrti. Gori tudi okrog bencinske črpalke v četrti Dračevac, v bližini pa ogenj po poročanju Hine ogroža tudi poslopje sodišča, zato v kratkem tam pričakujejo tudi pravosodnega ministra Dražena Bošnjakovića.

 

Pod nadzorom je požar v občini Šestanovac v bližini Splita. Gasilci so pred ognjenimi zublji rešili hiše v nekaj okoliških vaseh. Na območju splitsko-dalmatinske županije trenutno gori 12 požarov, ki jih skupno gasi 400 ljudi z več kot 100 vozili, je sporočil poveljnik gasilcev Glavina.

Pristojne zdravstvene oblasti v Splitu so nocoj opozorile prebivalce tega mesta, naj ne zapuščajo domov, če ni nujno, in naj vključijo klimatske naprave.

Gasilci še vedno gasijo požar, ki je v nedeljo izbruhnil pri Perkoviću v bližini Šibenika. Pomaga jim več letal za gašenje, so potrdili v središču za zaščito in reševanju v Šibeniku. Zaradi požara je bil do 4. ure zjutraj prekinjen železniški promet med Perkovićem in Šibenikom.


Hrvaški premier Andrej Plenković je nocoj dejal, da si vsi prizadevajo omejiti škodo zaradi požarov v Dalmaciji in se zahvalil gasilcem za požrtvovalnost. Hrvaška bo, če bo treba, tudi izkoristila evropske mehanizme za zaščito pred požari.

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja