PREVIDNO

Zastrupili sta se z vražjim gobanom

Objavljeno: 02.08.2012 10:19

Čehinji so s helikopterjema odpeljali v ljubljanski klinični center.

  • Lucija Šarc
  • Vražji goban (Boletus satanas)

LJUBLJANA – Na začetku tedna so v klinični center prepeljali Čehinji, ki sta se zastrupili z gobanom. Kot smo izvedeli, je tujki, ki sta si gobo pripravili z rižem, približno ob 16.13 našel domačin iz Čezsoče, in sicer v gozdičku pod izvirom reke Soče. Ker je takoj opazil, da 25-letnici nista najboljšega zdravja in jima je slabo, ju je pospremil proti 200 metrov oddaljeni koči. Kot nam je povedala oskrbnica koče, sta v gmajni nabirali gobe, si jih nato na kuhalniku pripravili ter pojedli, po dobri uri pa je najprej postalo slabo eni, nato še drugi.

Ko so se vratih prikazali oslabljeni mladenki in možakar, je takoj poklicala pomoč, saj njun najditelj ni imel mobilnega telefona, poskrbela pa je tudi za odeji, da so ju ovili in pričakali reševalce. Bovški gasilci so ju prepeljali v par kilometrov oddaljeno Trento, kjer sta ob stavbi Triglavskega narodnega parka pristala helikopterja Slovenske vojske in policije ter dehidrirani nesrečnici prepeljali v Ljubljano na internistično prvo pomoč. Asist. dr. Lucija Šarc, dr. med., nam je povedala, da sta imeli mladenki vse znake zastrupitve (intenzivna driska, slabost, bruhanje). Dodajmo, da sta gobe, podobne tisti, a katero sta se zastrupili, redno nabirali na Češkem. O tem, da nista ravno nepoznavalki, priča tudi to, da sta jo takoj identificirali, ko jima je zdravnica prinesla knjigo s slovenskimi glivami.

Vedno manj zastrupljenih

Kljub vsakoletnemu opozarjanju prek sredstev javnega obveščanja, knjig, priročnikov in svetovanja ljudje še vedno nabirajo in uživajo gobe, ki jih ne poznajo. Med njimi se seveda znajdejo tudi strupene. Natančnih statističnih podatkov o številu zastrupitev z gobami v Sloveniji ni. »V zadnjem desetletju opažamo tendenco upadanja števila hospitaliziranih bolnikov zaradi zastrupitve z gobami v primerjavi z osemdesetimi leti. Število bolnikov po posameznih letih zelo niha, odvisno od gobje letine. Lažje zastrupitve se v večjem številu obravnavajo ambulantno. Na srečo se je v zadnjem desetletju zmanjšalo tudi število zastrupitev z zeleno mušnico. Največ zastrupitev z gobami je v času gobarske sezone. Seveda se zastrupitve dogajajo tudi zunaj sezone, če jemo strupene vložene ali zamrznjene gobe,« je dejala zdravnica.

Kaj storimo v primeru zastrupitve

»V primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob se moramo takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na podlagi anamnestičnih podatkov in prizadetosti bolnika ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma bolnišnična obravnava. Če bo treba, se bo posvetoval tudi z zdravnikom v centru za zastrupitve. Vsako slabost, bruhanje in driske, ki se pojavijo po določenem času po zaužitju gob, moramo vzeti resno. Ne smemo se zanašati na to, da bo driska v enem ali dveh dneh minila, kajti če se zastrupite z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami, lahko po prehodnem izboljšanju prebavnih težav sledi okvara organov, predvsem jeter in ledvic, ali tudi smrt,« svari zdravnica Lucija Šarc iz Centra za zastrupitve UKC Ljubljana.

O vražjem gobanu

»Vražji goban (Boletus satanas) je manj strupen, kot navajajo različni priročniki in ljudska fama. Povzroči 'le' hude želodčne in prebavne motnje, ob zaužitju pa umrli zaradi tega zagotovo ne bomo,« pravi poznavalec Boris Berginc. »Strupene gobane prepoznamo po tem, da je spodnji del klobuka (trosovnica) pri vseh gobanih, ki jih raje pustimo v gozdu, oranžen, rdeč ali temno rdeč. Vsi drugi gobani, ki imajo največkrat belo, mnogokrat rumeno trosovnico, so užitni. Skratka, vedno pogledamo gospodu pod klobuk, in če je rdeč, ga pustimo na rastišču,« opozarja Berginc. Tako se zanesljivo ne bomo zmotili. Izjema je le žaltavi goban ali žolčasti grenivec (Tylopilus fellus), s katerim si bomo le pokvarili jed.

Pazljivo pri gobah

• Nabirajte le tiste gobe, ki jih poznate.

• Uživajte jih v majhnih količinah, kot dodatek ali začimbo, nikdar pred spanjem.

• Niso primerne za majhne otroke, starejše in bolnike z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku.

• Nikoli jih ne pogrevajte in jih pojejte najpozneje dan po nabiranju.

• Pri vsakem sumu na zastrupitev z gobami pojdite v bolnišnico in s seboj vzemite ostanke gobe ali izbruhano vsebino.

• Gobe morajo biti zdrave, ne razpadle ali črvive.

• Ker so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujemo v hladnih shrambah ali hladilniku.

Povezane vsebine