RDEČI PETELIN

Z obiska se je vrnil na gorečo kmetijo

Objavljeno: 22.10.2017 10:15Posodobljeno: 22.10.2017 10:30

Dolenjcu Jožetu Švalju so gasilci obvarovali hišo, senik je zgorel.

  • To je ostalo od kozolca
  • Jože Švalj je zvečer v hlev zaprl kobili, potem je šel na Hrvaško
  • Matjaž Kuhar, vodja intervencije in poveljnik PGD Kostanjevica na Krki
  • Gasilci so še zjutraj gasili tleč les in seno

KOSTANJEVICA NA KRKI – »Vsa krma je zgorela. Na kozolcu je bilo 15 velikih bal in kakšnih 25 ali 30 velikih nakladalk sena. Nekaj krme je bilo letošnje, nekaj od lani, ko sem, ker je bila boljša letina, res veliko nakosil. Vse je šlo. Pa tako težko je letos s krmo,« je zavzdihnil Jože Švalj iz Orehovca nad Kostanjevico na Krki, ki je v noči na petek ostal brez toplerja. Kozolec je bil velik, na šest štantov, kot pravijo. »Še oče in mama sta ga delala, pred kakšnimi 40 leti,« se je spomnil na pokojne starše. Danes Jože kmetuje sam. In od kmetije živi. »Skromno, a se da nekako preživeti,« pripomni, ko si ogleduje posledice nočnega razdejanja.

Požar opazil sosed

V četrtek pozno popoldne je še poskrbel za živino; kobili, ki sta breji in sta bili na paši, je, tako kot vsak večer, zaprl v hlev, osem glav goveje živine pa ima na paši. Okoli sedmih se je odpravil na Hrvaško h kolegu, dogovarjat se je šel za folijo, s katero ovije bale. Tam se je zadržal kar nekaj časa, in ko se je okoli druge vračal domov, je že pri kostanjeviškem gradu zaznal nenavaden vonj, a niti sanjalo se mu ni, da je ostal brez kozolca. »Kak šok sem doživel doma! Pri hiši je bilo že polno gasilcev, gasili so kot strela, res so bili uspešni. Hvaležen sem jim. Kaj če bi zgorela hiša? Kar ne upam si pomisliti, kaj bi se lahko zgodilo,« je razmišljal sogovornik.

20.000 evrov škode je povzročil požar.

Požar je prvi opazil sosed, a kaj, ko so bili ognjeni zublji že visoko nad kozolcem.

»O požaru smo bili obveščeni ob 23.04, izvozili smo ob 23.10, tri minute pozneje smo bili že na kraju dogodka. A požar je bil popolno razvit, kozolec je bil ob našem prihodu že ves v ognju,« je zjutraj intervencijo strnil Matjaž Kuhar, poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Kostanjevica na Krki in vodja intervencije. Z rdečim petelinom se je borilo 12 kostanjeviških gasilcev in 11 gasilcev sosednjega društva PGD Prekopa. »Najprej smo seveda zavarovali okolico, mi smo naredili tri napade, dva pa Prekopčani. Prva stvar je bila, da smo omejili ogenj, pogledali, ali je ujet kak človek in ali je pod kozolcem kaj strojev. Dobro uro in pol smo potrebovali, da smo ogenj omejili do te mere, da smo bili prepričani, da ne bo več napredoval, dežurali smo pa do jutra,« je še dodal Kuhar in opozoril, da so imeli precej težav z dostopom, zaradi česar so morali delati skoraj 100 metrov dolg vod, probleme so imeli tudi z napajanjem iz hidranta.

»Živine ne bom prodal!«

Kozolec je zgorel, v njem pa hrana za živino. »Ker je že suša vzela večino krme, sem kupil tono in pol koruze, nekaj je je bilo v kašči, nekaj v vrečah pod kozolcem. V Samobor sem šel ponjo, nekaj pa sem jo kupil na Krškem polju. Zgoreli so tudi oves, komat, grablje, nekaj opreme za stroje,« je našteval Jože, ki ima skupaj 15 hektarjev zemlje, od tega je polovica gozda.

Kak šok sem doživel doma! Pri hiši je bilo že polno gasilcev, gasili so kot strela, res so bili uspešni.


»Imel sem štiri kobile, pa sem dve poleti oddal prav zato, ker je bila suša in krme ni bilo. A zdaj jo bom poskusil kje dobiti, ne bom prodal živine, saj od tega živim,« je odločen. Nekaj malega sena in nastilja mu je ostalo nad hlevom, a vsega dve nakladalki. In je nadaljeval: »Ravno danes sem nameraval kositi travo pri gradu, kjer imam nekaj travnikov, a zdaj bom imel dovolj dela s pospravilom požarišča.« To so si zjutraj ogledali tudi policisti in kriminalisti. O požaru so s policijske uprave včeraj sporočili tole: »O požaru kozolca v kraju Orehovec smo bili obveščeni nekaj po 23. uri. Ogenj so gasilci omejili in pogasili. Poleg objekta je zajel tudi traktorsko prikolico in voz, škoda pa naj bi po oceni oškodovanca znašala okoli 20.000 evrov. Policisti in kriminalisti opravljajo ogled kraja požara, zbirajo obvestila in ugotavljajo okoliščine. Po zaključeni preiskavi bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.« 


 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja