ALKOHOL IN DROGE

Pijan pristal v jarku, voznica pobegnila s kraja nesreče

Objavljeno: 19.05.2017 19:00Posodobljeno: 19.05.2017 19:06

V vseh primerih take vožnje gre za zelo tvegano početje, ki je prepovedano.

KRANJ – »Ko gre za alkohol in droge na cesti, je vedno nevarno,« poudarjajo pri PU Kranj. Gorenjski policisti so namreč v zadnjih dneh obravnavali več primerov vožnje pod vplivom alkohola in v tej zvezi tudi prometne nesreče.

V Tenetišah se je voznik zaradi alkohola (0,65 mg/l) in prehitre vožnje z osebnim avtomobilom prevrnil v jarek.

V Zgornjih Bitnjah je voznica zaradi alkohola (0,45 mg/l) in vožnje po nasprotni polovici ceste trčila v drug avtomobil in s kraja pobegnila.

Na Kokrici so policisti obravnavali moškega, ki je v zasebnem prostoru najprej kršil javni red in mir, potem pa se je z avtomobilom s kraja odpeljal. Izsledili so ga in preizkusili z elektronskim alkotestom, ki je pokazal 0,67 mg/l.

Dva voznika, enega v dopoldanskem času, drugega pa v popoldanskem so v torek obravnavali tudi gorenjski prometni policisti. Obema je alkotest pokazal več kot dva promila alkohola (1,02 mg/l). Skrb vzbujajoče pa je, da je eden od njiju vozil motorno kolo.

Policija svetuje

»V vseh primerih take vožnje gre za zelo tvegano početje, ki je prepovedano, tako alkohol kot prepovedane droge pa sta tudi med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola voznik slabše zaznava situacije v prometu, napačno ocenjuje razdalje, ima počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen je zorni kot in se zato pojavljajo prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč in podobno. Počasni v reakcijah so tudi uživalci prepovedanih drog, ki imajo moteno koncentracijo, so nepozorni pri prehitevanju, imajo omejeno gibljivost oči in prepozno zavirajo. Pri obeh substancah sta opazni tudi povečana pripravljenost za tveganje in občasno agresija. Učinek alkohola in drog je torej podoben in vsakič zelo nevaren. Taka udeležba v prometu je taro nesprejemljiva!«

 

Predstavitvene informacije

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja