DUŠEVNO ZDRAVJE..

Naši psihiatri ščitijo Zidarja?

Objavljeno: 05.03.2014 10:56Posodobljeno: 05.03.2014 11:06

Tožilci zahtevajo, naj tujec ugotovi, ali je Zidar prebolan.

LJUBLJANA – Za zaprtimi vrati je ljubljanska okrožna kazenska sodnica Vesna Podjed v zvezi z duševnim zdravjem Ivana Zidarja zaslišala psihiatrinjo Martino Tomori. Kaj ji je ta povedala, nam zaradi izključene javnosti kajpak ni znano, a očitno je zavzela odločno stališče, da duševno zdravstveno stanje nekoč enega najmočnejših ljudi v državi še zdaleč ni tako, da bi bil sposoben prihajati na sodišče v številnih kazenskih postopkih, ki potekajo proti njemu kot tudi proti nekdanjemu šefu zafuranega gradbenega podjetja SCT.

Bolezen ali dajanje potuhe

Da je Tomorijeva naslednja v vrsti slovenskih psihiatrov, ki trdijo, da je Zidar prebolan za na sodišča, sklepamo po dopisu uradne govorke sodišča Mateje Jazbec, ki nam je sporočila, da je državna tožilka po zaslišanju psihiatrinje »senatu predlagala, da zaradi ugotavljanja sposobnosti sodelovanja obtoženega Ivana Zidarja v sodnem postopku (glede njegove sposobnosti udeleževati se narokov in sposobnosti sodelovanja v kazenskem postopku) postavi drugega izvedenca psihiatrične stroke. Predlagala je še, da se postavi izvedenec iz tujine.«

Senat o tem predlogu sicer še ni odločal, narok je preložen na 19. marec in tedaj bi moralo biti jasno, ali slovenski psihiatri ščitijo Zidarja upravičeno ali obstaja upravičen sum, da mu kdo ve zakaj dajejo potuho, zato jim v z zvezi z njim ne gre več zaupati izdelav izvedenskih mnenj.

Da Zidarja na sodišče znova ne bo, se je včeraj v zadevi Reklamni inženiring že vnaprej zagotovo zavedala tudi sodnica Lea Habjanič, pred katero je šesterica obtožencev že prej priznala nečednosti, da so sodelovali v zgodbi, ko naj bi se SCT in Reklamni inženiring šla umazane igrice navideznega poslovnega sodelovanja ter tako pomagala Zidarju in direktorju inženiringa Mladenu Severju do več kot dveh milijonov nezakonitih evrov.

Poleg Zidarja, ki na sodišče torej ne hodi, in Zorana Klepića, ki je menda v Srbiji in je za njim razpisana tiralica, sta doslej v tej zgodbi dva zanikala krivdo, gre pa prav za Severja ter Šveda Gebriela Seifa Tuuloskorpija, in na včerajšnjem začetku sojenja se je pojavil le Sever, ne pa tudi Šved.

V Etiopiji obira kavo

Njegov odvetnik je sodnici pojasnil, da mu je klient prejšnji teden poslal elektronsko sporočilo, da je tako kot predlanskega decembra – ko se že ni odzval vabilu na sodišče – v Etiopiji, kjer obira kavo, tam bo do 31. marca, najverjetneje pa bo bivanje na črni celini še podaljšal. Ko je obramba predlagala, da bi Tuuloskorpija zaslišali kar od tam, prek videokonference, je bila Habjaničeva tako šokirana, da je le nejeverno zajecljala »Ja, pa kaj še!« in se odločila, da bo, če Šveda, ko ga bo naslednjič vabila, znova ne bo, »izvedla ukrepe, da zagotovimo njegovo prisotnost«. Tudi njega bo torej doletela tiralica.

Kazenski postopek proti trojici nedosegljivih je nato začasno izločila in začela soditi le Severju, ta pa je vse očitke na svoj račun odločno zavrnil. Vztraja, da je bilo njegovo poslovanje z SCT – ki se je bojda začelo, ko je bil Zidarju všeč njegov mobilnik, zato jih je za gradbeno podjetje nabavil kar nekaj – popolnoma transparentno in bo to v nadaljevanju postopka tudi dokazal. Samozavestno je dejal, da nihče pred njim še ni naredil tako dobrega nadzornovarnostnega sistema, kot jih je on za objekte, ki jih je gradil SCT, nato pa preprosto nadaljeval, da »kje pa se bo Zidar, ki ne zaupa nikomur, niti svoji ženi ne, šel fiktivne posle ravno z menoj, ki me je komaj poznal«.

V precej raztrganem zagovoru, ta je bil tak bojda zaradi tega, kot je pojasnil, »ker že pet let živim pod stresom in sem tudi pred to razpravo moral vzeti pomirjevalo«, je Sever trdil, da bi lahko poštenost njegovega sodelovanja z SCT ugotovila že policija in tožilstvo, a kaj ko po njegovem za to očitno ni bilo interesa, »ker so vsi, ki so sodelovali z Zidarjem, očitno kriminalci«, je dejal in dodal:« Že na policiji mi je policaj dejal: 'Saj vemo, da sta z Zidarjem mutila', sploh ga ni zanimalo, ali so bile moje storitve opravljene.«

Povezane vsebine