RAZISKANO

Največ roparjev slovenskih pošt pride z juga

Objavljeno: 10.08.2012 15:34Posodobljeno: 10.08.2012 15:36

Osumljenca zadnjega ropa, ki se je v Ravnah zgodil 28. junija, so prijeli 27. julija, in sicer gre za 25-letnega domačina.

CELJE – Policisti in kriminalisti Policijske uprave Celje so letos obravnavali tri rope pošt – maja v Jurkloštru, junija pa na Polzeli in Ravnah na Koroškem. Vse tri so uspešno raziskali, pri tem pa so dobro sodelovali s predstavniki Pošte Slovenije.

Osumljenca zadnjega ropa, ki se je na Ravnah zgodil 28. junija, so prijeli 27. julija, in sicer gre za 25-letnega domačina. Zamaskiran in oborožen je vstopil v poslovalnico, grozil uslužbenkam ter zahteval denar, med begom pa je vrečo z gotovino odvrgel. Ovadili ga bodo, grozi mu do 10 let zapora.

Če ste priča ropu ali begu roparjev, pokličite policijo (113 ali 080 1200).

Veliko jih pride z juga

Zadnja leta se ropi dogajajo zlasti v parih ali skupinah do štirih ljudi, od katerih je večina povratnikov, največkrat gre za državljane iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Leta 2012 je policija zabeležila večji porast poštnih ropov, podoben trend se nadaljuje.

Poostrili nadzor v več poslovalnicah

Policija opozarja, da je treba v poslovalnicah poskrbeti za primerno varovanje objektov in zaposlenih, na tem področju pa se je aktivirala tudi Pošta Slovenije. Končali so projekt izgradnje sistema videonadzora v 150 poslovalnicah, v 144 poslovalnicah pa so opravili tudi mehansko nadgradnjo. Julija so v 270 poštah dokončali montažo dimnih denarnih pasti, skupaj pa so lani za varnost ljudi in premoženja namenili 2,5 milijona evrov. Zaposlenim je na voljo pomoč psihologa in usposabljanje za samozaščito.

Nekaj statističnih podatkov:

  • Število obravnavanih kaznivih dejanj ropa:

  • Število preiskanih kaznivih dejanj ropa:

Povezane vsebine