NEZAKONITI POSLI

Na Celjskem so jih dobili z dvema kilogramoma heroina

Objavljeno: 15.01.2016 20:30Posodobljeno: 15.01.2016 20:30

Imeli so tudi nekaj kokaina.

CELJE – Celjski kriminalisti in policisti so v četrtek v sodelovanju z Generalno policijsko upravo (GPU)  in ob usmerjanju okrožnega državnega tožilstva v Celju, zaključili obsežno kriminalistično preiskavo v zvezi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po 186/I-III členu KZ. Ovadili so 11 oseb z območja PU Celje, starih od 29 do 42 let. Razen enega, ki je državljan BiH, so vsi slovenski državljani. Kazensko ovadbo so celjski kriminalisti podali za 151 kaznivih dejanj po členu 186/I-III KZ-1.

Devet hišnih preiskav

Ob zaključku preiskave, v kateri so poleg kriminalistov sodelovali pripadniki posebne policijske enote PU Celje in specialne enote so opravili devet hišnih preiskav, 10 osebnih preiskav in štiri preiskave vozil. Vse hišne preiskave so bile opravljene na območju PU Celje. Desetim osebam so odvzeli prostost, osmim od njih pa v nadaljevanju odredili pridržanje in jih bodo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Celje so obsežno preiskavo kaznivih dejanj začeli maja lani. Zoper osumljene so uporabili tako klasične metode policijskega dela kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj.

Hudodelska združba

Ugotovili so, da so glavni akterji delovali v hudodelski združbi in vsakodnevno prodajali heroin v količinah od 0,5 do 800 g. Pri tem so oskrbovali odvisnike in nadaljnje  prodajalce s celotnega območja PU Celje, predvsem z območja koroške, šaleške in savinjske regije.

Člani kriminalne združbe so bili dobro organizirani, imeli so natančno razdeljene vloge: od prodajalcev do posrednikov in drugih pomočnikov. Pri izvrševanju kaznivih dejanj so uporabljali veliko varnostnih potez, zaradi česar je bilo dokazovanje kaznivih dejanj še posebej oteženo in je trajalo dlje časa. Glede na količino prepovedane droge in na intenzivnost in gostoto prodaj kriminalisti predvidevajo, da so osumljeni mesečno prodali od enega do dva kilograma heroina, katerega cena za gram se giblje med 20 in 40 evri.

V hišnih preiskavah so kriminalisti in policisti zasegli:

– 2 kg prepovedane droge heroin,
– 40 g prepovedane droge kokain,
– denar za izvrševanje kaznivih dejanj,
– precizne tehtnice za tehtanje odmerkov s sledmi droge,
– ALU-folije z manjšimi odmerki droge ter
– motorne žage, za katere obstaja sum, da izvirajo iz kaznivih dejanj.

Štirje osumljenci so specialni povratniki – tovrstna kazniva dejanja so izvrševali že v preteklosti, so sporočili iz PU Celje.

 

Predstavitvene informacije