POGAJANJA

Morilec ne prizna tatvin

Objavljeno: 07.05.2013 20:15Posodobljeno: 07.05.2013 20:15

Adel Obali se bo o priznanju tatvin tovornjakov še pogajal konec meseca.

  • Adel Obali
  • Janez Schuller

MARIBOR – Že domala pet mesecev se na mariborskem tožilstvu na vse pretege trudijo, da bi z razvpitimi tatovi tovornjakov sklenili sporazum o priznanju krivde. Tožilka Ivanka Slana je bila včeraj na mariborskem sodišču nasmejana, ko je svoj podpis pod priznanje postavil Gregor Voga, eden iz šesterice obtoženih. Mladenič, ki je v tolpi igral le manjšo vlogo, jo je odnesel s pogojno kaznijo poldrugega leta zapora s preizkusno dobo štirih let. Ko ga je sodnik Danilo Obersnel spraševal, ali je pripravljen pokriti tudi slabih 200 evrov, kolikor so priglasili oškodovani lastniki tovornjakov, predvsem mercedesov, je Voga dobrohotno prikimaval. Verjetno bi včeraj priznal vse, samo da bi zapustil priporno celico, v kateri ždi že od začetka letošnjega leta.

Da bo v prihodnjih letih moral plačati še dobrih 4200 evrov, je verjetno preslišal

Toliko znaša stranska kazen. Voga je tretji izmed šesterice tatov, ki so morali na začetku letošnjega leta položiti orožje. Tolpa je s slovenskih parkirišč ukradla najmanj 15 tovornjakov višjega cenovnega razreda, vendar so jih pozneje vrnili lastnikom. Pred Vogo sta krivdo že priznali še dve majhni ribi – Klemen Škoberne in Miralem Bajrić. Oba sta jo odnesla s pogojno kaznijo (Škoberne z letom in štirimi meseci, Bajrić s šestimi meseci zapora). Toda priznanj je s tem za zdaj konec. Pogajanja z domnevnima vodilnima v tolpi, Adelom Obalijem in Bojanom Vodopivcem, še niso obrodila sadov, ponovno pa naj bi se srečali konec maja. Niti šesti v tolpi, Janez Schuller, se še ni odločil, da bi se pogodil s tožilstvom.

Zgodba je zanimiva, ker sta med tatovi dva (domnevna) morilca

V Jemnu rojeni 43-letni Adel Obali je svoj morilski pohod začel 11. junija 1991. Enaintridesetletni delavec Petrola Igor Pražnikar iz Žalca je na bencinskem servisu v Šentrupertu menda že vlekel trak, s katerim bi servis zaprl, ko je pripeljal avto. Obali je s pištolo v roki pristopil k njemu in od njega zahteval denar. Ker si mu menda ni uspelo nadeti maske, se je odločil, da bo črpalkarja ubil, da ga ta ne bi pozneje prepoznal, in mu je to, preden ga je ustrelil, to tudi povedal.

Obali je čez pet dni roparski pohod ponovil

Bilo je okoli 4.30, ko je vstopil v črpalko Ine v Rupi na Hrvaškem, pri uslužbencu, 41-letnem Antonu Rasporu, je hotel zamenjati denar, nato pa je začel kričati in zahteval, naj odpre blagajno. Črpalkar se mu je uprl, zato je ropar potegnil pištolo in ga ustrelil v glavo, nato je sam izpraznil blagajno in z denarjem pobegnil. Raspor je imel srečo – krogla ga je zadela v čeljust, nato pa mu prebila levo ramo in ključnico.

Osem dni po prvem ropu je Obali oropal tudi bencinski servis v Trebnjem. Zaradi strela v glavo je na črpalki mrtev obležal 47-letni Franc Šilek. Že dan pozneje so policisti Obalija aretirali. V hotelu Paka v Velenju so izvedli bliskovito akcijo in prijeli morilca, zaradi katerega se je tresla vsa Slovenija.

Drugi član s kriminalno preteklostjo je Janez Schuller

Štiridesetletnik čaka na končno odločitev sojenja zaradi umorov v Dobruški vasi. Maja in junija 2005 sta v romskem naselju odjeknili dve eksploziji, v eni sta umrli 46-letna mati Ivanka Brajdič in 21-letna hči Jovanka Kočevar. Prvič je bil Schuller zaradi tega dejanja že obsojen na 30 let zapora, nato je bil zaradi pomanjkanja dokazov dvakrat oproščen, zdaj ga čaka še četrto sojenje v isti zadevi.