VOZIL JE VREČO

Kolesar Franc umrl pri silosih, pozornost pritegnili njegovi čevlji

Objavljeno: 30.07.2017 14:30Posodobljeno: 30.07.2017 14:30

Med Mursko Soboto in Beltinci je umrl 60-letnik.

  • Izvedenec je ocenil, da ni voznik delovnega stroja nič storil narobe

MURSKA SOBOTA – Čez slab mesec bo minilo leto dni, odkar je 27. avgusta 2016 pri silosih v Lipovcih na traktorsko-kolesarski stezi med Mursko Soboto in Beltinci umrl 60-letni kolesar Franc Novak iz Bratoncev. Kot so takrat ugotovili policisti, nesrečnik, medtem ko ga je 32-letni voznik traktorja prehiteval, ni zmogel več krmiliti svojega kolesa in padel je pod prikolico. Umrl je na kraju nesreče. Policisti so sprožili postopek proti traktoristu, a so ga murskosoboški tožilci nedavno ustavili.

32 let je štel voznik traktorja, vpleten v hudo nesrečo.

Po besedah vodje Okrožnega tožilstva v Murski Soboti, višjega državnega tožilca Žarka Bejeka, so »v predmetni zadevi odstopili od nadaljnjega kazenskega pregona osumljenca«. Zakaj, uradno ni znano, neuradno pa smo izvedeli, da se je tožilstvo oprlo na mnenje izvedenca prometne stroke, ki je raziskal, da je traktorist med prehitevanjem kolesarja ravnal pravilno. Kolesar je menda sam padel pod zadnje kolo prikolice za prevoz silaže, ko je traktorist že končeval manever prehitevanja. To naj bi potrdili dve priči nesreče. Za nameček je kolesar na krmilu kolesa menda vozil še vrečo krmila, obut pa naj bi bil v visoke gumijaste čevlje, zaradi česar naj bi težje kolesaril.

Nesreča se je sicer zgodila na kolesarski stezi, o kateri so že večkrat opozarjali tako beltinska občina kot tudi kolesarji sami, ki se med vožnjo srečujejo s težkimi traktorji. Že je bilo dogovorjeno z občino in tamkajšnjim medobčinskim inšpektoratom, ki je prve prijave kolesarjev prejel že leta 2009, da se traktorji, širši od 2,55 metra, umaknejo nazaj na bližnjo državno cesto, vendar si je nato Direkcija RS za infrastrukturo premislila in predlagala razširitev steze za kolesarje in pešce. Šele novembra lani so po več letih prizadevanja lokalne skupnosti in medobčinskega inšpektorata dosegli, da je spet dovoljen promet težkih traktorjev na državni cesti med Rakičanom in Odranci.

Policisti so sprožili postopek proti traktoristu, a so ga murskosoboški tožilci nedavno ustavili.

Policijski podatki so sicer kazali, da je bilo število prometnih prekrškov na tej stezi po starem prometnem režimu zelo majhno ali jih skoraj ni bilo. Je pa bila še posebno obremenjena prav v času kmečkih opravil in spravila koruze in prav takrat se je zgodila nesreča. Obremenjena je bila tudi med žetvijo ječmena in pšenice, ki je zdaj pred nami. Pričakovati je gnečo na državni cesti proti Beltincem, saj jo bodo verjetno zasedli traktorji tudi s po dvema prikolicama žita.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja