PRODAJA DROGE

FOTO: V gospodarskem poslopju gojili konopljo, zaslužili bi 3,5 milijona evrov

Objavljeno: 14.11.2017 18:00Posodobljeno: 14.11.2017 18:00

Prostor je imel 900 kvadratnih metrov površin posebej prirejenih za gojenje konoplje.

MARIBOR – Mariborski kriminalisti so prejšnji teden v večjem gospodarskem poslopju v Slovenski Bistrici odkrili tehnično izjemno dovršeno opremljen prostor za gojenje konoplje. S prodajo droge, ki so jo tam odkrili, bi lahko trije Srbi, ki so skrbeli za ta prostor, zaslužili več kot 3,5 milijona evrov. Kriminalisti so hišno preiskavo izvedli v sredo na podlagi pisne odredbe okrožnega sodišča v Mariboru. Kot je v današnji izjavi za medije povedal vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor Robert Munda, so pri tem zasegli nekaj manj kot 1800 sadik konoplje in 27 kilogramov že posušene prepovedane droge.

Na območju PU Maribor je to v zadnjih letih eden največjih zasegov konoplje. »Takšnih razsežnosti doslej nismo bili vajeni. Po moji oceni gre za izjemne razsežnosti, zagotovo v moji karieri največji zaseg v smislu tehnične dovršenosti prostora kot količine, ki se je v tem primeru proizvajala in dajala na trg,« je povedal Munda.

Prostor je imel 900 kvadratnih metrov površin posebej prirejenih za gojenje konoplje in že samo oprema je po ocenah kriminalistov vredna okoli 150.000 evrov. Glede na to po besedah Munde sklepajo, da je v ozadju širša organizacija, a ji bodo zaradi predčasnega razkritja preiskave v javnosti verjetno težje prišli na sled. »Sumimo, da v ozadju stoji organizirana kriminalna združba,« je povedal Munda.

Odvzeta prostost trem državljanom Srbije

Prostost so odvzeli trem državljanom Srbije, starim 26, 27 in 61 let, ki so očitno skrbeli za ta prostor in bivali v njem. Iz ene rastline konoplje bi lahko pridelali najmanj 200 gramov kakovostnih vršičkov prepovedane droge, kar pomeni, da bi z najdenimi 1781 sadikami lahko po ocenah policije pridelali najmanj 356 kilogramov droge. Če bi jo prodali na črnem trgu na debelo, bi zaslužili vsaj 1,78 milijona evrov, s prodajo na drobno pa celo več kot 3,5 milijona evrov, so ocenili kriminalisti. Poleg sadik so našli 57 paketov že pridelane droge v skupni masi 27 kilogramov, ki bi jo v Sloveniji lahko prodali za od 150.000 do 300.000 evrov. Kriminalisti po besedah Munde ocenjujejo, da so drogo v tem objektu, ki so ga imeli v najemu, pridelovali vsaj od začetka tega leta. Ni še jasno, ali je lastnik objekta vedel, kakšna dejavnost se dogaja v njem.

Vse trem Srbom so policisti odvzeli prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, za kar je predpisana kazen od enega do deset let zapora. V petek so jih privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil sodno pridržanje.

 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja