LJUBLJANA

FOTO: Svinjske glave na zemljišču islamskega kulturnega centra

Objavljeno: 13.01.2016 13:14Posodobljeno: 13.01.2016 14:09

Ponoči je neznanec na gradbišču islamskega kulturnega centra v Ljubljani odvrgel svinjske glave. Primer obravnavajo tudi policisti, ki zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LJUBLJANA – Policisti so bili o svinjskih glavah na gradbišču obveščeni danes okrog 9. ure, so zapisali na Policijski upravi Ljubljana. Najverjetneje gre za provokacijo muslimanov, ki ne jedo svinjine.

Kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti opredeljuje 297. člen kazenskega zakonika. Ta določa, da se javno spodbujanje oziroma razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na verski pripadnosti in je storjeno tako, da lahko ogrozi ali moti javni red in mir, oziroma z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, kaznuje z zaporom do dveh let. 

Umazanija že očiščena

V Islamski skupnosti v RS to dejanje razumejo kot sovražni napad na manjšinsko skupnost. Poudarili so, da se nekateri mediji in novinarji pri svojem poročanju ne menijo za občutke manjšinske skupnosti, ki se zgraža nad površnim, pristranskim in popolnoma izkrivljenim ter ideološko obarvanim poročanjem o islamu in muslimanih. »Ne pristajamo na dejstvo, da se o islamu in muslimanih poroča na pristranski oziroma ponižujoč način. Kombinacija neizobraženosti posameznih novinarjev in sovražnikov, ki ustvarjajo novice in s svojim poročanjem zbujajo strah pri ljudeh, razvija kulturo strahu in nespoštovanja,« so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da je umazanija že očiščena.

Predstavitvene informacije