TOŽBA

Dva stanovalca skoraj 
ubil ogljikov monoksid

Objavljeno: 19.10.2012 09:33Posodobljeno: 19.10.2012 09:33

Boris Bečan in partnerica sta se leta 2003 zastrupila v novogradnji.

LJUBLJANA – Na vrata gospodinjstev počasi trka zima, ki zaradi ogrevanja prinaša tudi nevarnost zastrupitve z ogljikovim monoksidom med domačimi štirimi stenami. Novo kurilno sezono s tesnobo pričakuje 35-letni Ljubljančan Boris Bečan, ki je pred devetimi leti skupaj s tedanjo partnerico občutil in še vedno občuti posledice zastrupitve z morilskim plinom, ki ga človeški nos ne zazna. Zaradi zastrupitve in posledic sta na sodišče vložila tožbo zoper investitorja objekta, saj je šlo za novogradnjo, vendar še do danes nista dobila zadoščenja.

Bila je vsa vijoličasta

Hladna novembrska nedelja je bila za Borisa in partnerico skorajda usodna. Približno pol leta sta bila že podnajemnika v novogradnji pod ljubljansko Šmarno goro, ko se je kurilna sezona dobro začela. Borisovo dekle se je popoldne razvajalo v banji, on pa je v dnevni sobi gledal televizijo.

»Ko je prišla iz kopalnice, je bila vsa vijoličasta, zanašalo jo je, takrat sem videl, da je nekaj narobe. Hkrati je tudi mene začela prijemati omotičnost,« se spominja Boris. Na hitro je odprl okna, da bi v stanovanje prišel sveži zrak, in ji dal piti vodo. »Začela je bruhati, zato sva odšla do urgence,« je pojasnil.

»Priklopljena sva bila na čisti kisik na oddelku za samomorilce, pozneje so naju policisti zasliševali, saj so mislili, da sva delala samomor,« izvemo. V bolnišnici sta, pravi, ostala tri dni, a posledice zastrupitve čutita še danes. »Gre za trzajoče mišice, izgubo spomina, glavobole,« je naštel.

Analize so menda pokazale, da so cevi za odvajanje plinov premajhne, poleg tega pa je bilo stanovanje opremljeno z napačnim modelom plinske peči: »Ni bilo narejenih prezračevalnih kanalov za dovod kisika.« Ker je preiskava plinske naprave in napeljave pokazala pomanjkljivosti, kot se spominja, sta se z dekletom odločila za tožbo proti investitorju objekta, družbi Sloving.

Sodni izvedenec Vincenc Butala je ugotovil, »da je notranja plinska instalacija načrtovana izredno pomanjkljivo, v veliki meri nestrokovno, najmanj z neupoštevanjem več zahtev tehničnih predpisov.... Izvedenec ocenjuje z veliko verjetnostjo, da je bil razlog zastrupitve tožnikov z ogljikovim monoksidom nepravilna oziroma nestrokovna izvedba notranje plinske instalacije,« je zapisano v izvedenskem mnenju.

Za komentar smo prosili direktorja podjetja Sloving Jožeta Drofenika. Povedal nam je, da se je do zadeve opredelilo že nekaj sodnih izvedencev, a vsi niso menili enako. »Sodnega izvedenca vedno plača ena izmed dveh strani v sporu,« pravi sogovornik, prepričan, da ni napake v napeljavi. »Mi smo opravili vse meritve, vendar nobena ni pokazala nepravilnosti. Če bi se zastrupitev zgodila zaradi napake v sistemu, zakaj se potem v osmih letih po tem primeru zgodba ni ponovila?« se sprašuje.

Boris in njegovo zdaj nekdanje dekle sta tožbo na prvi stopnji izgubila, vendar je višje sodišče zadevo po pritožbi njegovega odvetnika Primoža Krapenca ponovno vrnilo v odločanje na prvostopenjsko sodišče.

Zastrupitev 
zaradi kajenja?

Že Borisov zagovornik Krapenc nas je opozoril, da je poskušal investitor krivdo za zastrupitev prevaliti na pleča podnajemnikov. Kako? Po mnenju investitorja sta se zastrupila zaradi čezmernega kajenja. Zdravniški izvidi iz mrzlega novembrskega dne leta 2003 kažejo, da je imel Boris v krvi 17 odstotkov karboksihemoglobina, ki je metabolit ogljikovega monoksida, njegovo dekle pa 24 odstotkov. Zadnja stopnja je tako visoka, da že povzroča motnje spomina in razdražljivost.

Ko smo Drofeniku omenili, da še nismo slišali za zastrupitev z ogljikovim monoksidom zaradi kajenja, nam je odgovoril s primerom: »Pojdite v tri kvadratne metre velik prostor in prižgite okoli svečke ter pokadite od štiri do pet cigaret, pa boste videl, kakšni boste. Takšni kot gospa,« je prepričan direktor.

O vplivu cigaret na zastrupitev se je moral na sojenju izreči tudi sodni izvedenec Butala. Zapisal je: »Izvedenec z veliko neverjetnostjo ocenjuje, da bi do zastrupitve prišlo kot posledica kajenje tožeče stranke v času uporabe kopalnice in prižganih sveč ob kopalni kadi.«

Pred prihajajočo kurilno sezono naj vas spomnimo: preverite plinsko in drugo ogrevalno napravo, saj se število bolnikov zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom pozimi občutno poveča.