GROZLJIVKA

Andrejeva krvnika se izgovarjata na alkohol

Objavljeno: 17.07.2017 15:15Posodobljeno: 17.07.2017 16:11

Glavna obravnava se je začela z zaslišanjem Aleša Olovca in Martina Kovača in nekaj prič.

  • Olovec in Kovač nista bila navdušena nad snemanjem.

KRŠKO – Na okrožnem sodišču v Krškem se je začela glavna obravnava v sojenju Alešu Olovcu (20) in Martinu Kovaču (29), ki ju obtožnica bremeni, da sta februarja brutalno pretepla 26-letnika, zaradi česar je ta kasneje umrl, in napad objavila na facebooku. Glavna obravnava se je začela z njunim zaslišanjem in zaslišanjem nekaj prič.

Krivdo zanikata 

V okviru glavne obravnave, ki poteka pred petčlanskim sodnim senatom, v katerem so ob dveh sodnikih še trije porotniki, je sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek najprej zaslišala osumljenca, ki jima tožilstvo očita kaznivo dejanje umora in neupravičeno snemanje. Oba krivdo zanikata.

Obtožena se izgovarjata na alkoholiziranost in zmanjšano zavedanje

Kot je povedala tožilka Mateja Roguljič, obramba osumljencev temelji na tem, da sta bila v času dejanja opita in da se vsega ne spominjata, kar je po njenem povsem logična obramba. Glede na to, da skuša Kovačeva obramba dokazati, da je njegova odgovornost za omenjeni napad manjša in da je do tega prišlo na Olovčevo pobudo, pa za zdaj vztraja pri obtožnici, da gre za umor v sostorilstvu, za kar je zagrožena najmanj 15-letna zaporna kazen.

Olovec je med zaslišanjem povedal, da naj bi žrtev žalila ugled njegove matere, zato ga je sprva pozval k merjenju moči, tudi pri poznejšem pretepu pa mu, kot je poudaril, ni nameraval vzeti življenja oz. mu smrti ni želel.

»Ni šlo za umor ali naklepni umor«

Med drugim je dodal, da se zaradi močne alkoholiziranosti dogodka jasneje ne spominja, a je kljub temu navedel še kar nekaj podrobnosti, kako je zadeva potekala.

Na alkohol in slab spomin se je izgovarjal tudi Kovač, ki je sicer povedal, da je prvo merjenje moči, ki naj bi ga izzvalo Cekutino izzivanje in žaljenje, kasneje preraslo v pretep, pri katerem je sam sodeloval z nekaj brcami v žrtvin hrbet in glavo.

Je pa pretep posnel, pri čemer je zatrdil, da mu je telefon, pripravljen za snemanje, dal Olovec in da pri tem ni vedel, da gre za neposreden prenos dogajanja na spletu. Po njegovih besedah so inscenirane pretepe sicer snemali tudi že pred tem, prvo snemanje pa da je predlagal celo pozneje umrli 26-letnik.

Kovač je dodal tudi, da je na koncu predlagal, da bi za pretepenega poklical reševalce, a se Olovec s tem ni strinjal.

Večino žrtvinih poškodb povzročile brce

Pred sodišče je stopil tudi izvedenec sodne medicine Borut Štefanič, ki je ocenil, da so večino žrtvinih poškodb povzročile brce. Za pretepenega pa ob prihodu reševalcev ni bilo več pomoči.

Na koncu je sodnica zaslišala še psihološkega izvedenca Mateja Kravosa, ki je dopustil možnost, da je zaradi močne alkoholiziranosti vseh treh udeležencev pretepa - šlo je namreč za tridnevno popivanje - in različnega besednega obkladanja, vsem prekipelo. Pri tem pa zaradi vajenosti do alkohola po njegovi oceni ni šlo za dejanje v afektu, temveč za stanje večje brezbrižnosti.

Kravos je dodatno ocenil, da snemanje in njegova zahtevnost kažeta, da je bilo v ozadju vendarle »nekaj razuma«.

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja