NEDOTAKNJENO

VIDEO: Igralkino stanovanje odklenili po 70 letih

Objavljeno: 23.02.2016 07:29Posodobljeno: 23.02.2016 07:30

Pariško stanovanje, v katerem je umrla madame de Florian, je še vedno nedotaknjeno.

  • Foto: youtube

Sedemdeset let skrivnosti, zaklenjenih v razkošnem pariškem stanovanju v 18. okrožju. Solange Beaugiron, nadobudna dramaturginja, je zapustila dom 1939., ko je bežala pred vojno vihro, in se preselila na jug Francije – stanovanje pa je tako z vsemi dragocenostmi vred samevalo vse do njene smrti 2010.

Vse do takrat je zgledno poravnavala stroške, a ji za drago notranjo opremo, ki je dolga desetletja propadala, očitno ni bilo mar. Njeni dediči so za nepremičnino izvedeli šele po njeni smrti, nedavno pa so najeli strokovnjake, ki so sestavili seznam premoženja in to ocenili, vrednost vseh še ni znana, tudi za nasledstvo se dediči še vedno dogovarjajo – stanovanje zato še naprej ostaja nedotaknjeno! Ob vstopu se počutiš kakor v časovni kapsuli, so osupli ugotovili cenilci, pred njimi so se kakor v sanjah prikazali pohištvo, knjige, posode in kopica okrasja ter umetnin iz obdobja pred drugo svetovno vojno, opazili so tudi nekaj škatel, polnih najrazličnejših predmetov, pripravljenih za selitev. Pričakali so jih tudi originalna lutka miške Mikija, nagačen noj in številni parfumi, odprtih ust pa so ostali ob sliki dame v rožnati obleki, dotlej neznanem delu italijanskega mojstra Giovannija Boldinija in doslej edinem prodanem predmetu iz zapuščenega stanovanja, na dražbi je zaslužil kar dva milijona, kar je rekord za Boldinijev opus. Upodobljena lepotica ni bila nihče drug kot babica pokojne lastnice stanovanja Martha de Florian, sicer ugledna francoska igralka, in kot so potrdila tudi številna najdena pisma, elegantno zvezana v snop s svilenim trakom, slikarjeva ljubimka – sicer številni zgodovinski zapisi nakazujejo, da je zvezdnica dobe belle epoque v svoji postelji gostila številne slavne.

Umrla je 1939., prav v razkošnem stanovanju, kmalu po njeni smrti pa je dom zapustila tudi dvajsetletna vnukinja Solange in pobegnila pred nacisti. Zakaj je vsa leta poravnavala stroške za drago nepremičnino, a se vanjo nikoli ni vrnila, ostaja skrivnost, ki jo je pri 91. letih odnesla s seboj v grob.

Predstavitvene informacije