LEGENDARNI REŽISER

V Sloveniji bi moral biti osrednji gost, pa je umrl

Objavljeno: 17.07.2017 14:08Posodobljeno: 17.07.2017 14:09

Preminil je režiser živih mrtvecev George A. Romero.

V 78. letu starosti je v nedeljo preminil najvplivnejši režiser grozljivih filmov George A. Romero, ki bi moral letos biti osrednji gost Grossmannovega festivala. Kultni režiser, ki se je proslavil že s prvencem iz leta 1968 Noč živih mrtvecev, je umrl na svojem domu v Torontu za posledicami raka na pljučih.Film Noč živih mrtvecev, pri katerem je bil Romero soscenarist in režiser, je povzročil revolucijo v žanrskem filmu in velja za najpomembnejšo grozljivko vseh časov. S tem filmom je žanr nepovratno vstopil v moderno dobo in za sabo pustil vse stare grozljivke, ki so odtlej postale staromodne, nenevarne in celo naivne.

Enega najdobičkonosnejših neodvisnih filmov v zgodovini kinematografije (v blagajne je prinesel kar 30 milijonov dolarjev) je Ameriška kongresna knjižnica označila za »kulturno, zgodovinsko in estetsko pomembnega«. Z nadaljevanjema Zora živih mrtvecev (1978) in Dan živih mrtvecev (1985) sestavlja eno najvplivnejših filmskih trilogij.

Noč živih mrtvecev, ki je bila lani digitalno restavrirana, je bila predstavljena na posebnih projekcijah na festivalih v Berlinu in v Benetkah, ki se jih Romero prav tako kot ljutomerskega ni več udeležil.

Boter mrtvih

Romera so mnogi označili za 'botra mrtvih'. Njegova zombijevska apokalipsa je vplivala na delo številnih režiserjev in drugih ustvarjalcev. Med njegovimi najbolj znanimi oboževalci je Quentin Tarantino. Romero, ki je režiral tudi filme, kot so Zblazneli, Creepshow, Martin, Monkey Shines in Temna polovica, je med ključnimi vplivi na svoje delo omenjal britanski film Hoffmannove pripovedke iz leta 1951. Pri filmski priredbi Offenbachove opere so ga navdušili fantastični in strašni segmenti filma. »To je bil film zame in zaradi njega sem zgodaj cenil moč vizualnega medija ter možnosti eksperimentiranja, ki jih nudi,« je njegove besede povzel portal MMC RTV Slovenija.

Nizu filmov o zombijih Noč živih mrtvecev so sledila številna nadaljevanja, od leta 2010 je na sporedu tudi ameriška TV-serija s tem naslovom. Konec tedna se je pri snemanju smrtno ponesrečil kaskader John Bernecker.

Predstavitvene informacije

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja