V PETEK

Umrl je Umberto Eco

Objavljeno: 20.02.2016 07:47Posodobljeno: 20.02.2016 07:47

Svetovno slavo mu je prinesel roman Ime rože.

RIM – Poslovil se je italijanski avtor Umberto Eco, ki je svetovno slavo požel z zgodovinskim romanom Ime rože, po katerem je bil posnet tudi istoimenski film. Žalostno novico je sporočila Lori Glazer, Ecova ameriška tiskovna predstavnica. Umrl je v petek, star je bil 84 let, še poroča agencija AP

Eco je bil rojen v mestu Alessandria v Italiji. Njegov oče Giulio je bil računovodja, preden so ga vpoklicali v tri vojne. Med 2. svetovno vojno se je Umberto skupaj z mamo Giovanno preselil v majhno vas v Piemontskih gorah. Njegov priimek je akronim za ex caelis oblatus (lat. dan z nebes), ki je prvič bil dan njegovemu dedu, o znanem avtorju zapiše Wikipedia. 

Po doktoratu iz srednjeveške filozofije in literature (Tomaž Akvinski) leta 1954 je bil najprej zaposlen na RAI v kulturnem uredništvu televizije, kasneje je med drugim predaval estetiko na fakultetah v Torinu in Milanu, kamor se je po poroki septembra 1962 z nemško učiteljico umetnosti Renate Ramge preselil, ter semiotiko na univerzi v Bologni. Na številnih univerzah, na katerih je predaval, so mu podelili tudi častne doktorate. Svetovno znani pisatelj je postal s prvencem Ime rože (1980). Je priznani semiotik in medievalist.