SPORNO

Robert de Niro film umaknil s festivala

Objavljeno: 30.03.2016 19:57Posodobljeno: 30.03.2016 19:57

Dokumentarca o povezavi med cepljenjem in avtizmom ne bodo predvajali.

Ali so naši otroci varni? S tem vprašanjem se začne dokumentarni film Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe, v katerem razvpiti in diskreditirani zdravnik Andrew Wakefield, ki je tokrat prevzel režijsko taktirko, osvetljuje teorije o povezavi med cepljenjem otrok in avtizmom. Kljub temu da so bile te teorije že večkrat izpodbite in je Wakefield zaradi kršitev etičnih standardov, ko je dokazoval povezavo, izgubil zdravniško licenco. »Z Grace (Hightower) imava avtističnega otroka, zato meniva, da je nujno, da se o vseh morebitnih vzrokih avtizma odkrito in javno spregovori in se jih razišče,« je sebi in svoji odločitvi v bran skočil Robert de Niro, ko se je nanj usul plaz kritik, ker je dokumentarec umestil na spored filmskega festivala Tribeca. A se je nato ostrim kritikam filmskih ustvarjalcev in znanstvene srenje očitno vendar uklonil, saj sporni film zdaj nenadoma ni več del programa.

Oskarjevec in oče šestih je v preteklosti že nakazal, da mu kot očetu ni bilo vse postlano z rožicami, saj dobro ve, kaj pomeni vzgajati otroka s posebnimi potrebami. »Običajno sicer ne popustim čustvom, toda dobro vem, kaj David preživlja,« je pred tremi leti s solznimi očmi dejal de Niro, ko je režiser David O. Russel razkril, da njegov otrok trpi za bipolarno motnjo. A je de Niro šele zdaj, ob dokumentarcu, ki dviguje prah, razkril diagnozo, ki so jo sinu Elliotu postavili zdravniki. Avtizem. »V 15 letih, odkar sem zagnal kolesje tega festivala, se nikoli nisem vmešaval v sestavo programa ali si želel kateri film prikazati. A tokrat sem, četudi nisem proti cepljenju, v javnosti želel zanetiti debato o temi, ki se mene in moje družine osebno dotika,« je razlagal hollywoodski veteran, a ni naletel na posluh. Med drugimi je nagrajena ustvarjalka dokumentarcev Penny Lane zaradi sporne odločitve vodje festivala obtožila, da »delajo velikansko napako, saj zavestno širijo nevarne laži«, hkrati pa s to odločitvijo ogrožajo »verodostojnost ne le drugih avtorjev na sporedu, ampak kar celoten filmski žanr«.

Leta 1998 je počilo. Ne le da je dr. Andrew Wakefield dokazal, da med cepljenjem otrok in avtizmom obstaja povezava, temveč – še huje – je dokazal še, da je Center za nadzor bolezni in preventivo (CDC) to vedel, a nič ukrenil. Kar pa se je izkazalo za velikansko prevaro. Ne le da so študije to povezavo ovrgle, na plan je prišlo tudi, da je Wakefield potvarjal zdravstveno zgodovino svojih raziskovalnih osebkov, kršil etične standarde in ni razkril finančnih konfliktov interesov. Pomembne informacije, na katere pa so na spletni strani festivala pri orisu avtorja filma pozabili. Kar pa zdaj ni več problematično.

Javnost morda ni prisluhnila igralčevi razlagi, čemu je film umestil na spored. Je pa on prisluhnil kritikam, ki so se usule nanj zaradi kontorverzne odločitve. »Po vnovičnem pregledu in pogovoru z ekipo festivala in s predstavniki znanstvene skupnosti smo ugotovili, da film ne bi koristno prispeval k debati, na kakršno smo upali,« je Robert de Niro nato spremenil odločitev in film umaknil s sporeda. Sprememba, ki jo navdušeno pozdravljajo Lanova in strokovnjaki s področja medicine, saj so s tem pri Tribeci dokazali, da znajo prisluhniti, razmisliti in se odzvati. Čeprav nad odzivom ni toliko navdušen tudi Wakefield, prepričan, da je umik filma »zgolj vnovičen primer, kako ekonomski interesi in interesi korporacij prevladajo nad svobodo govora, nad umetnostjo in nad resnico«.