LJUBO DOMA ...

Princ William je le redko v službi

Objavljeno: 03.03.2016 07:15Posodobljeno: 03.03.2016 07:16

Koliko v resnici dela tretji v vrsti za britanski prestol? Na mesec naj bi opravil 80 ur letenja, a jih menda le na papirju.

  • Največ časa preživi z družino na razkošnem posestvu.
  • V službo menda zaide le takrat, ko potrebuje javni nastop, bentijo sodelavci.
  • Mlade kronane glave se ravno ne pretegnejo od garanja.

V zadnjih mesecih je bil princ William deležen številnih pohval zaradi svoje predanosti poklicu pilota reševalnega helikopterja, kraljevim obveznostim in očetovstvu, vendar mnogi opozarjajo, da povsem neupravičeno.

Tretji v vrsti za britanski prestol predvsem uživa v lahkotnem podeželskem življenju, poročajo nekateri viri, sodelavci naj bi ga namreč v službi videli le redko. Večino časa naj bi preživel doma, na razkošnem in prenovljenem posestvu Anmer Hall, v družbi žene in dveh otrok, reševalno postajo naj bi obiskal le redko, se menda pritožujejo sodelavci, ki jim princ s tako nezanesljivim pristopom onemogoča ustrezen delovni ritem, ki je pri tako zahtevni službi nujen. »Nikoli ne vemo, kdaj se bo pojavil,« je potarnal zaposleni pri East Anglian Air Ambulance, ki ima bazo nedaleč od prestolonaslednikovega doma. Na noge so že skočili prinčevi nadrejeni in zatrdili, da je William zaposlen za polovični delovni čas in da vsak mesec opravi osemdeset ur, v skladu z letalskimi normativi pa določeno števil ur na mesec počiva zaradi zahtevne narave dela. Pojasnilu so že oporekali preostali reševalci in piloti, češ da te navedbe morda držijo le na papirju, resničnost pa je povsem drugačna, saj William dela samo takrat, ko se mu zljubi in ko potrebuje javni nastop, so jezno pribili.

Završalo je tudi v Kensingtonski palači, iz katere so opozorili, da princ zgledno opravlja svoj poklic, za katerega je opravil zahtevno, večletno izobraževanje in urjenje, zaradi kraljevih obveznosti, ki jih gre v prihodnje pričakovati še več, pa da je sprejel zgolj polovični delovni čas. Prosti čas seveda nameni svojim najbližjim, vojvoda Cambriški da je v vseh pogledih moderen in zgleden oče. Toda pozorni opazovalci so spet opozorili, da se je tretji v vrsti za prestol letos udeležil le dveh uradnih dogodkov, kako je preživel preostali čas, ne ve nihče. Kritiki so ugotovili še, da so mlade kronane glave mnogo premalo dejavne v primerjavi s starejšimi. Daleč najmarljivejši je 94-letni princ Phillip, vojvoda Edinburški se je v lani udeležil 250 dogodkov, ki so zahtevali kraljevo navzočnost in dobrodelno udejstvovanje, princ William, njegov mlajši brat princ Harry in njegova lepša polovica Kate pa skupno 198! Kensingtonska palača je pojasnila tudi te sporne podatke: William kroni posveča toliko časa, kolikor je pač potrebno, in zakaj bi delal več, če sta na najvišjih položajih še vedno kraljica Elizabeta II. in njegov oče, princ Charles! »Za zdaj resnično ni nobenega razloga, da bi tretji v vrsti za prestol prevzel še več nalog, sicer pa kraljica in valižanski princ vojvodo popolnoma podpirata pri njegovih poklicnih odločitvah,« so še pojasnili.

Povezane vsebine