LEGENDA

Od špageti vesternov do maše za papeža

Objavljeno: 15.03.2016 11:04Posodobljeno: 15.03.2016 11:06

Tlakovana zvezda in oskar končno tudi Enniu Morriconeju.

Že legendarni italijanski glasbeni veteran, skladatelj filmske, zabavne, tudi resne in sakralne glasbe, aranžer in dirigent Ennio Morricone, je v Hollywoodu dobil svojo zvezdo na pločniku slavnih, na letošnjih oskarjih pa še prestižni zlati kipec. Pri 87 letih je mojster še čil in poln načrtov, ostal je pregovorno skromen in te dni, ko je prisostvoval odkritju svoje zvezde, skupno že 2574. na pločniku, je povedal: »Nikoli si nisem mislil, da bo nekoč toliko ljudi poznalo in cenilo moje delo!«

Rimljan Morricone ve, da film po vsebinski in oblikovni zasnovi, kot je ugotavljal že Giacomo Puccini, izhaja iz operne tradicije, zatorej filmske glasbe ne doživlja kot ločene zvrsti, marveč kot del zvočnega sveta, še bolje vesolja, ki obsega ljudsko, zabavno in klasično oziroma posvetno in sakralno glasbo. Tradicijo spoštuje, kar pa ga ni odvrnilo od iskanja novih poti in širjenja izraznosti te umetnosti. Piše nadvse kakovostno in iskreno.

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.