V STISKI

Izgubo milijonov lajšala z alkoholom in s travo

Objavljeno: 11.02.2016 09:06Posodobljeno: 11.02.2016 09:06

Ruth Madoff si je po šokantnem razkritju bolečino blažila z opojnimi substancami.

  • Bernard Madoff se za zapahi druži z drugimi prevaranti in mafijci

Nekoč je sedela na milijonih in živela svoje sanje, zdaj se preživlja kot večina navadnih smrtnikov. Ruth Madoff, žena obsojenega zloglasnega borznika Bernarda Madoffa, ki je za milijarde opeharil številne vlagatelje, se je življenje pred sedmimi leti obrnilo na glavo, šok pa si je blažila tudi z drogo, je priznala.

Marihuano, s katero si je redno mirila živce in lajšala vsakdanjik, je pridno zalivala z alkoholom. Seveda, za zidovi newyorškega stanovanja, dokler ji niso zasegli še tega, v javnost si nikakor ni upala. Doma je pridno praznila drage steklenice vina iz dobro založene kleti, travo pa so ji dostavljali preverjeni dilerji, poročajo ameriški mediji: živela je v nenehnem strahu, da se ji bo maščeval kateri od vlagateljev, ki jim je Bernard uničil življenje in posel, pika na i pa je bil samomor starejšega sina Marka leta 2010, ki ni zmogel pritiska javnosti, obsojanja ter nenehnih preiskav oblasti. Kakor da bolečina ne bi bila neznosna, ji je leta 2014 umrl še drugi sin Andrew, zanj je bila usodna bolezen.

Zakoncema je sodišče vzelo vse, od nepremičnin, vozil, plovil, nakita, celo oblačil in obutve do najosebnejših predmetov; Ruth so odšteli dobra dva milijona domnevno neomadeževanih evrov, del tistega, kar naj bi zakonito zaslužila sama s knjigovodstvom, a je morala skorajda celoten znesek odšteti za pravne bitke. Ruth, zdaj je stara 74 let, se je v zadnjem letu vendarle postavila na noge: živi v najetem trisobnem stanovanju v Connecticutu, nedaleč od doma sina Andrewa, kjer je živela do leta 2014. Vozi toyoto prius in nakupuje v Ikei, poročajo dobro obveščeni viri, razkošni butiki na manhattanski Peti aveniji so vsekakor preteklost, tudi o nakupovalnih izletih v Rim in Pariz lahko le še sanjari. V okolici velja za samotarko: potem ko so razkrinkali njenega moža, so ji obrnili hrbet vsi prijatelji in sorodniki, čeprav nje same niso nikoli obtožili. Vseskozi je vztrajno zanikala vpletenost in poudarjala svojo nedolžnost, toda dejstvo, da je zbrala desetmilijonsko varščino za največjega finančnega prevaranta v zgodovini, je le še prililo olja na ogenj.

Ruth in Bernie sta še vedno poročena, toda 77-letnik za zapahi v Severni Karolini, kjer služi 150-letno kazen, sameva: nihče ga ne obiskuje, niti žena niti sorodniki, z Ruth se občasno pogovarjata zgolj po telefonu. Da dejanja obžaluje, je izjavil ob obsodbi, toda 20.000 opeharjenih tako skromno opravičilo ni niti najmanj potolažilo – sploh zato, ker se je Madoff izmikal odgovornosti, češ da so ga drugi pregovorili v nespametne poteze. Sicer mu v zaporu ni hudega, poročajo nekateri: družbo mu delajo drugi prevaranti in mafijci, s katerimi da je že našel skupni jezik. 

Povezane vsebine