SLOVO

Imel več oboževalcev kot Elvis in The Beatles

Objavljeno: 23.11.2017 16:22Posodobljeno: 23.11.2017 16:57

Davidu Cassidyju so odpovedale ledvice.

  • Vedel je, kakšen konec ga čaka

Tom Arnold je prepričan, da v njegovi generaciji verjetno ni bilo nikogar, ki si v mladosti ne bi želel preprosto biti David Cassidy. "Imel sem srečo, da sem ga poznal tudi kot odraslega, njegov resnični, zabavni in prijazni jaz – in celo takrat sem si želel biti on," priznava komik, ki je v žalosti sklonil glavo, saj se je svojčas morda najbolj priljubljen televizijski sin Družine Partridge, humoristične serije 70. let, v 68. letu starosti poslovil.

Njegovi najbližji so vedeli, da se bliža mračna ura. Zvezdnikovo zdravje naj bi namreč že najmanj dva meseca pošteno pešalo, minulo soboto pa so ga zaradi odpovedi ledvic prepeljali v floridsko bolnišnico. Kjer je upanje, da se bo Cassidy še kdaj pobral, skoraj nemudoma ugasnilo. Zdravniki so ga spravili v umetno komo, pri življenju so ga ohranjale le še zapletene aparature, edino možnost pa so videli v urgentni presaditvi ledvic. A so tudi to hitro izločili, saj zvezdnik, čigar življenje je viselo na nitki, tudi v primeru ustreznih ledvic za presaditev, operacije ne bi preživel. Njegovi najbližji so morali sprejeti težko odločitev; v torek, okoli poldneva, so ga dali odklopiti z naprav. "Umrl je obkrožen z najdražjimi. A odšel je s srečo v srcu, naposled osvobojen bolečine, ki ga je tako dolgo hromila," je sporočila njegova predstavnica JoAnn Geffen.

Zavedal se je, kakšen konec ga najverjetneje čaka. Pri mami Evelyn Ward je le nemočno opazoval telesno in duševno pešanje zaradi demence, podobno pa je ona opazovala pri svojem očetu. "Grozno in neopisljivo boleče je, ko nekoga, ki te je vzgajal in ljubil, zapušča razum, ko postopno izginja. Mati mi je proti koncu pokazala, da me prepozna, le še tako, da ji je po licu ob mojih obiskih zdrsnila solza. Groza me je bilo, da podobno čaka mene. In z delčkom sebe sem vedel, da to prihaja, četudi sem dolgo živel v zanikanju," je dejal David, ki je februarja priznal, da se je tudi nanj preneslo družinsko prekletstvo demence. Čeprav so mnogi mislili, da se je zgolj vnovič vdal alkoholu, s katerim se je boril dolga leta, saj se je na odru spotikal in nerazločno momljal.

25 milijonov albumov je prodal.

Svojo pot je začel pred televizijskimi kamerami, in čeprav mu je serija Družina Partridge prinesla status zvezdnika in ljubljenca najstnikov in najstnic vsega sveta, je bila glasba – v okviru skupine z istim imenom kot serija – tista, ki ga je nesporno ustoličila kot enega največjih zvezdnikov 70. let. Njihov hit I Think I Love You je kar tri tedne kraljeval na vrhu Billboardove lestvice, čeprav je bila konkurenca precejšnja. "V življenja milijone najstnic je privihral kot orkan. In v dveh letih pustil za sabo albume, single, televizijske serije, svoje ime in podobo na pisalih, posodicah za kosilo, žvečilnih gumijih, pobarvankah, plakatih, naslovnicah revij," so 1972. zapisali v reviji Rolling Stone, v kateri se je istega leta pojavil v adamovem kostumu.


Vzornik mladostnikov gor ali dol, pri 22 letih, na vrhuncu slave, je priznal, da je kadil travo in poskusil acid, življenje pa je na veliko zajemal tudi še potem, ko je njegov blišč že pošteno obledel. Skakal je iz ene postelje v drugo, v treh zakonih zaplodil dva otroka, s katerima si nikoli ni bil blizu. "Bil sem biološki oče, a je nisem tudi vzgajal," je priznal o hčerki Katie. Ob tem je čezmerno nagibal steklenico, zaradi vožnje v vinjenem stanju večkrat prišel navzkriž z zakonom in tako vkorakal v rehabilitacijsko kliniko. Za piko na i mu je vse pošteno osušilo žep, da je predlani razglasil stečaj. In to moški, ki je imel na svojem vrhuncu obsežnejše legije oboževalcev kot nekdaj Elvis Presley in skupina The Beatles.
 

Predstavitvene informacije

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja