PRIŠLA JE ŠTORKLJA

Hotela je hrčka, dobila pa bratca

Objavljeno: 06.03.2016 07:44Posodobljeno: 06.03.2016 07:44

Na svet pokukal švedski princ Oscar Carl Olof, vojvoda Skanski.

Švedska se je zavila v nežno modro barvo, na tamkajšnjem kraljevem dvoru so zadonele fanfare in po deželi se je razlegla židana dobrodošlica. Provorojenka švedskega kralja Karla Gustafa in kraljice Silvije je v sredo, 2. marca, namreč povila sinka. »Porod je bil v redu, vse je potekalo izjemno hitro. Ve, ženske, ste resnična prvobitna sila!« je navdušenje razglasil novopečeni očka, princ Daniel, ki ni mogel skriti občudovanja do svoje žene, princese Viktorije. Pri čemer pa je ob veselju nad prihodom sinka občutil še malce olajšanja, saj naj bi mali fantič že zdaj kazal materine poteze, kar je »resnično razveseljivo«.

Preteklo je že 13 let, odkar sta švedska prestolonaslednica in Daniel Westling, tedaj rjavolaskin osebni trener, s svojo romanco dvignila prah. Toda časi, ko so se dvorni poročali le z ljudmi iz svojega socialnega kroga, so bili tedaj že mimo – v ospredje sta stopili ljubezen in sreča. Kar je izpostavila tudi švedska princesa, z Wastlingom leta 2010 zakorakala pred oltar, svojo srečo pa sta pred skoraj natanko štirimi leti okronala s prihodom prvorojenke in druge v vrsti za prestol, s hčerko Estelle. Ta se je lani, ko je s švedskega dvora zadonela vesela vest o vnovičnem prihodu štorklje, kljub le štirim letom pošalila, da bi »morda raje kot sestrico ali bratca imela hrčka«. 
A se je v naslednjih mesecih vloge starejše, odgovornejše sestre že začela veseliti. Čeprav je pred njo ves preostali svet izvedel, kdaj je prevzela novo vlogo. »Nisva ji še povedala, saj je spala. Pa tudi nisva se še dogovorila, kako ji sporočiti novico,« je na tiskovni konferenci po porodu dejal Daniel, ki si je tedaj podal roko z zdravnikom Lennartom Nordstromom iz univerzitetne bolnišnice Karolinske.

Novopečeni starši do zadnjega niso vedeli, katerega spola bo njun drugi otrok. Raje sta se prepustila presenečenju, ki se je razkrilo v sredo zvečer. Dve minuti pred pol deveto večerno uro je na svet namreč pokukal 3655 gramov težak in 52 centimetrov dolg fantič. »Mama in otročiček se počutita odlično, vsi pa smo, seveda, presrečni. Sicer še nisem imel dovolj časa, da bi znal opredeliti čustva ob dejstvu, da sem že v drugo oče, a za zdaj se mi zdi, da je super,« je še dejal princ Daniel, ki je bil med porodom vseskozi ob ženini strani, pomagal, kolikor je lahko in smel, na koncu pa sinku prerezal popkovino.

Prvi dan je novorojenček preživel še brez imena. Včeraj okoli pol poldneva pa so se po Stockholmu, Bodnu, Härnösandu, Karlskroni in Gothenburgu razlegle strelske salve. Naznanile so prihod novega člana v kraljevo družino, novorojenčkov dedek, švedski kralj, pa je naznanil malčkovo ime in naziv. Oscar Carl Olof, vojvoda Skanski. Pozdravljen! 

 

Predstavitvene informacije