ZLATI KIPCI

FOTO: Oskarji 2016: Leo ga je končno dobil, očitki o rasizmu in slabe šale

Objavljeno: 29.02.2016 08:32Posodobljeno: 29.02.2016 08:32

To je to. Potem ko je bil večkrat nominiran, a je na koncu vedno ostal praznih rok, se je zgodilo. Leonardo DiCaprio je s tokratne prireditve Oskarji odšel z zlatim kipcem. Dobil ga je za najboljšo moško vlogo, in sicer v filmu Povratnik. Vse pa je presenetil njegov govor. Dejal je, da je to film o odnosu med človekom in naravo: »Klimatske spremembe se dogajajo. /.../ Dogajajo se v tem trenutku. To je največja grožnja naši vrsti in skupaj se moramo ukvarjati s tem, ne smemo več odlašati. Ne imejmo tega planeta za samoumevnega.«

Film o spolnih zlorabah duhovnikov v Bostonu Spotlight (V žarišču) je na sinočnji 88. podelitvi filmskih nagrad v Los Angelesu prejel oskarja za najboljšega, podelitev pa je potekala ne le v znamenju zbijanja šal na račun rasizma, ampak tudi Avstralije. Film Pobesneli Maks: Cesta besa je namreč pobral šest pozlačenih kipcev.

Med letošnjimi nominiranci za najboljši film ni bilo izrazitega favorita kot pretekla leta, čeprav je imel največ, to je 12, nominacij film režiserja Alejandra Inarrituja Povratnik, ki je na koncu osvojil tri nagrade: za režijo, režiserskega ter oskarja za fotografijo, vlogo favorita pa je upravičil Leonardo DiCaprio, ki je prejel oskarja za glavno moško vlogo v filmu o ameriškem lovcu na krzno, ki se po spopadu z medvedom vrne med žive.

Zgodba o novinarjih časopisa Boston Globe, ki razkrivajo zlorabe katoliških duhovnikov V žarišču, je dobila oskarja še za izvirni scenarij, kraljeval pa je Pobesneli Maks z oskarji za kostume, scenografijo, masko, montažo slike in montažo tona ter mešanje tona.

Nagrade za glavne oziroma najodmevnejše kategorije so bile porazdeljene med več filmov. Brie Larson je filmu Soba prinesla oskarja za glavno žensko vlogo, Velika poteza je osvojila oskarja za prirejeni scenarij, Sylvestra Stallona (Creed) je presenetil in razočaral Mark Rylance z osvojitvijo oskarja za stransko moško vlogo (Most vohunov), Alicia Vikander pa je prinesla oskarja filmu Dansko dekle.

V kategoriji tujejezičnih filmov je Madžarski po devetih nominacijah doslej drugega oskarja v zgodovini zagotovil film o holokavstu Savlov sin. Film Quentina Tarantina Podlih osem ni ostal praznik rok, saj mu je Ennio Morricone zagotovil oskarja za izvirno glasbo.

Nagrado posvetil skupnosti LGBT

Zadnji v nizu filmov o tajnem agentu Jamesu Bondu Spectre je prejel oskarja za izvirno pesem. Sam Smith, ki je napisal pesem skupaj z Jimmyjem Napesom, na podelitvi kar ni ni mogel verjeti, da je postal prvi odkriti homoseksualec, ki je osvojil oskarja, in je nagrado posvetil celotni skupnosti LGBT.

Konkurenco Pobesnelega Maksa in Vojne zvezd je v boju za oskarja za posebne učinke premagal film Ex Machina, med celovečernimi animiranimi filmi je slavil Vrvež v moji glavi, med celovečernimi dokumentarci pa Amy.

Udeležence podelitve je navdušil podpredsednik ZDA Joseph Biden, ki jih je pozval, naj se zavežejo, da se bodo vedno borili proti spolnim zlorabam in se postavili za pravice žrtev. Biden je predstavil nominiranko za najboljšo izvirno pesem Lady Gaga, ki je nastopila s pesmijo za dokumentarni film Lovišče o spolnem nasilju na študentskih kampusih, ki ni bil med nominiranimi. Pesem Till It Happens to You je zapela ob lastni klavirski spremljavi, oskarja pa ni dobila.

Kritike

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je bila po objavi nominacij podvržena hudim kritikam, da v igralskih kategorijah niso izbrali temnopoltega igralca ali igralke, in prišlo je do pozivov ter tudi dejanskega bojkota podelitve nekaterih slavnih imen, kot sta igralec Will Smith in režiser Spike Lee.

Akademija je na kritike odgovorila s temnopoltim komikom Chrisom Rockom, ki je vodil podelitev; o tem se bo v ZDA še nekaj časa govorilo. Če ni bilo nominirancev, pa so bili na odru v večjem številu kot po navadi temnopolti podeljevalci nagrad na čelu z legendarnim Morganom Freemanom, ki je podelil nagrado za najboljši film.

Komik in igralec Sacha Baron Cohen se je pošalil, da je na odru za vse temnopolte, ki so jih zanemarili, in se pritožil, da niso počastili največjega med njimi, to je Dartha Vaderja iz Vojne zvezd. Glavno besedo pa je imel Rock, ki je nedvomno izzval prihodnjo poplavo kritik prestrašenih ameriških belcev. »Jasno, da je Hollywood rasističen,« je povedal in poudaril, da si temnopolti želijo enakih priložnosti.

»Ko ti babica binglja z drevesa, imaš druge prioritete,« je ponazoril dejstvo, zakaj v 50. ali 60. letih ni bilo protestov zaradi umanjkanja nominacij za temnopolte ustvarjalce. »Preveč smo bili zaposleni s tem, da so nas linčali in posiljevali, da bi nas skrbela nagrada za fotografijo.« Zadnjo izvedbo filma o belem boksarju Rockyju (Creed) pa je Rock označil za znanstveno fantastiko, saj govori o belem športniku, ki je enakovreden temnopoltemu.

»Letos bo drugače. Letos bo šlo za vse ljudi, ki so jih ustrelili policisti na poti v kinodvorane,« je dejal, ko je govoril o običajni montaži v spomin na pokojne filmske ustvarjalce. Ta izjava ni izzvala smeha med slavnimi, ki so se sicer zelo trudili, da bi vedro spremljali voditeljeve opazke.

Bojkot

Malce lažje jim je bilo, ko se je Rock ponorčeval iz tistih, ki so ga pozivali k bojkotu podelitve. »Razumem jezo, da Will Smith ni dobil nominacije za film Pot zmagovalca, ker je bil res dober, to ni pošteno. Vendar pa ni pošteno niti to, da je dobil 20 milijonov dolarjev za film Wild Wild West (Divji, divji zahod)

»Letos so bili vsi besni. Jada Pinkett Smith je rekla, da je ne bo. Njen bojkot Oskarjev je podoben temu, kot če bi jaz bojkotiral hlačke od Rihanne. Tudi jaz nisem bil povabljen tja,« je dejal Rock, ki je pripravil nekaj šaljivih montaž nominiranih filmov s temnopoltimi igralci.

Med njimi je črnec igral medveda, ki je razmesaril Leonarda DiCapria v Povratniku. Matta Damona pa niso reševali z Marsa, ker ga je v tej različici upodobil temnopolti Chris Rock.